VELIKA SVJETSKA TURNEJA

Kazalište Globe izvodi 'Hamleta' u 205 zemalja

17.07.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Londonsko kazalište Globe povodom obilježavanja 450. godišnjice rođenja barda britanske i svjetske književnosti Williama Shakespearea priprema produkciju 'Hamleta' s kojom će idućega travnja krenuti na dvogodišnju svjetsku turneju tijekom koje će obići ukupno 205 zemalja, piše britanski Guardian

Prva prava turneja u povijesti toga kazališta počet će 23. travnja 2014., na sam dan Shakespeareova rođenja daleke 1564. u mjestu Stratfordu na Avonu.

Kazališna trupa Globea planira dvije godine provesti u zrakoplovima, vlakovima, brodovima i autobusima kako bi s jednom od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija posjetila sve zemlje svijeta - njih ukupno 205.

'Mislim da je takva suluda ideja odlična, da je to dobar način privlačenja pozornosti, zanimanja i oduševljenja zbog ambicije i energičnosti družine, kazao je umjetnički direktor Globea Dominic Dromgoole. Ističe kako nijedna zemlja ne smije biti izostavljena.

'Ako je plan obići sve zemlje svijeta, onda ćemo ih obići baš sve', dodao je. To uključuje i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Južnu i Sjevernu Koreju - koju družina jedva čeka posjetiti - a neće zaobići ni Antarktik.

Za takav projekt 'Hamlet' je idealan odabir, smatra Dromgoole.

'Riječ je o svjetski poznatom, trenutačno prepoznatljivom djelu koje ima kapacitet da propitkuje, izaziva i inspirira bilo gdje u svijetu', kazao je.

Predstava će premijerno biti izvedena u Globeu idućega travnja, gdje će ujedno odigrati i posljednju predstavu turneje točno dvije godine kasnije, 23. travnja 2016.

Već se znaju i posljednje dvije postaje velikoga projekta: 204. izvedba bit će upriličena u Dolini velike rasjeline (Great Rift Valley) u Keniji - 'ishodištu ljudskog života na zemlji', a 205. u dvorcu u Helsingoru u Danskoj, mjestu u koje je Shakespeare smjestio svoju tragediju.

Na putu ostvarenja ambicioznog nauma, Globeova će družina 'Hamleta' igrati u kazalištima, na gradskim trgovima, na plažama i u džunglama. No, put im neće biti lak.

Nakon Europe, gdje planira obići i po četiri zemlje u samo pet dana, družina odlazi na Karibe, u Sjevernu i Južnu Ameriku, pa duž zapadne obale Afrike do Australije i Pacifika.

Nakon toga slijede Indonezija, Japan, Kina i Azija, pa duž istočne afričke obale stižu do Helsingora, odakle se vraćaju u London.

'Logistički, to bi moglo biti dosta teško izdrživo', upozorava Dromgoole.

Iako je riječ o eksperimentu bez presedana, to nije prvi put da se Globe upustio u spektakularan pokušaj povezivanja svih naroda svijeta kroz djelo najvećeg pisca engleskog jezika i najizvođenijeg svjetskog dramatičara. Prošlog ljeta u sklopu Kulturne olimpijade koja je bila dio događanja vezanih uz Olimpijske igre u Londonu, Globe je organizirao svjetski festival posvećen Shakespeareu (World Shakespeare Festival) koji je u 70 predstava na 37 jezika svijeta okupio tisuće izvođača iz svih dijelova svijeta. Njegovi su se komadi, među ostalim, izvodili na znakovnom jeziku, maorskom jeziku i u hip-hop verziji.

Projekt je požnjeo nevjerojatan uspjeh, privukavši više od 100 tisuća posjetitelja u samo šest tjedana, od čega je 80 posto njih kazalište uz Temzu posjetilo po prvi puta. "To je bilo takvo fantastično iskustvo da sam zaključio kako nam je svakako potrebna još jedna luda ideja", pojasnio je Dromgoole.

Putujući 'Hamlet' imat će nešto manji broj likova od uobičajenog - osam, a na turneju kreće 12 glumaca koji će se izmjenjivati u više nego dvoipolsatnoj izvedbi Shakespeareovog najdužeg djela. "Turneje su nam u krvi. To je ono što je činila Shakespeareova družina - to je ono što mi radimo, i strašno je zabavno", kazao je Dromgoole.

Današnje kazalište Globe, punog imena "Shakespeareovo kazalište Globe" (Shakespeare's Globe Theatre), izgrađeno je na mjestu drvenoga elizabetinskog kazališta, izgrađenog 1599. u Southwarku, uz Temzu. Kazalište je izgorjelo, a njegova točna lokacija nije bila poznata sve do 1989., kada su otkriveni ostatci temelja. Novi Globe izgrađen je po elizabetinskome planu i otvoren je 1997.