NOVA NAGRADA

Kauboji osvojili Grand Prix na 16. Međunarodnom festivalu u Nikšiću

05.12.2019 u 21:05

Bionic
Reading

Nakon osvojene dvije nagrade na Prishtina International Theatre Festival 2019. u studenom za predstavu Voliš li me?, Teatru EXIT stiže još jedna međunarodna kazališna nagrada

Grand Prix za nabolju kolektivnu igru na 16. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću dodijeljen je predstavi Kauboji u režiji Saše Anočića i produkciji Teatra EXIT. Žiri festivala u sastavu: redatelj Blagota Eraković, književnik i redatelj Mišo L. Korać i glumac Jovan Krivokapić odluku je donio jednoglasno, stoji u priopćenju.

Žiri u Odluci navodi da je XVI 'Međunarodni festival glumca – Nikšić 2019' imao visoki domet kada je u pitanju kvaliteta glume, koja se ogledala u mnoštvu glumačkih izraza, što je ovaj Festival obogatilo, a scena Nikšićkog pozorišta bila je svojevrsna demonstracija i škola glume.

Grad Nikšić je sa bogatom kazališnom tradicijom i od nedavno s novom zgradom i profesionalnim kazalištem bio izvanredan domaćin, kako u servisiranju predstava, tako i u odnosu prema gostujućim ansamblima koji su se kako kažu, iako iz različitih država i sredina, u Nikšiću osjećali kao kod kuće.

Smatramo da je poslije šesnaest godina uspješnog održavanja ovaj Festival, kao jedinstvena svečanost glume u širim, čak i europskim prostorima, zaslužio da se nađe na listi festivala koji su od najznačajnijeg interesa za kulturu države Crne Gore, te da bi trebao biti financijski i i manifestacijski u programu Ministarstva kulture.

Naravno, ovo ne isključuje još veću i angažiraniju ulogu Nikšićkog pozorišta i Općine Nikšić, jer što se Festival bude širio i uzdizao u kvaliteti to će uvjeti za njegovo održavanje biti kompleksniji i zahtjevniji, a to će samim time uzdići i nivo i kvalitetu, kako Nikšićkog pozorišta kao institucije, tako i grada Nikšića i kulturnih događanja u njemu, naveo je Žiri u Odluci.

Nagradu je ravnopravno podijelio ansambl predstave Kauboji u sastavu: Saša Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Damir Klemenić, Radovan Ruždjak, Rakan Rushaidat i Ivana Rushaidat.

Predstava Kauboji na redovnom je repertoaru 14. prosinca u 20h u Teatru EXIT, a predstava će uskoro proslaviti i svečanu 500. izvedbu.