BORBA ZA OBJAVU

Kako su se slavni pisci borili s odbijanjem

25.08.2013 u 10:19

Bionic
Reading

Slavni autori svjetskih bestselera nisu bili pošteđeni odbijenica i žestoke kritike te otkrivaju kako su preživjeli udarce i savjetuju mlade pisce kako ustrajati

Izdavačka industrija je bespoštedni biznis, pa nije rijetkost da su se i najtalentiraniji pisci današnjice morali unutar tog brutalnog mehanizma često suočavati s odbijanjem.

Samantha Shannon postala je književna zvijezda u 21. godini nakon objavljivanja debitantskog romana 'The Bone Season', te su njezin prvijenac prozvali 'izdavačkim čudom'. Njezin roman i dalje je bestseler na brojnim književnim listama. Prije samo nekoliko godina, deset agenata kojima je poslala svoj rukopis odbilo ju je bez objašnjenja.

Shannon objašnjava da je ustrajala u pisanju jer je osjećala veliki poriv da ispriča priču prvog romana, koji ju je u teškim trenucima uvijek tjerao dalje. Ustrajnost je kvaliteta i ostalih autora koji su pretrpjeli dugačak niz pokušaja i odbijanja.

Američki autor James Patterson, koji se proslavio svojim serijalom o psihologu Alexu Crossu, prenio je kako se osjećao kad je počinjao pisati.

'Mislio sam da je arogantno pretpostavljati da se od pisanja može živjeti. Jednostavno sam osjećao potrebu izbaciti priče iz sebe. Zašto to nastavljam raditi? Zato što me pripovijedanje i dalje čini živim.'

Patterson je dobio odbijenice iz čak 31 izdavačke kuće, za svoj prvi roman 'The Thomas Berryman Number', ali je nakon mukotrpnog početka knjiga osvojila prestižnu nagradu Edgar za najbolji triler 1977. godine. Otada je pisac objavio desetke romana raznih žanrova, od kojih su mnogi bili bestseleri.

Iako su knjige o Alexu Crossu adaptirane u tri filmska hita, pisac tvrdi da mu, unatoč tome, holivudski producenti nisu prestali isporučivati odbijenice.

'Život je dobar, ali to ne znači da će sve ići kako zamislite. Postalo mi je lakše ljubazno se zahvaliti, slegnuti ramenima i nasmiješiti se. Naviknete se nakon nekog vremena', konstatirao je Patterson.

Amerikanka Mary Higgins Clark, autorica najprodavanijih romana misterije i intrige, provela je šest godina nastojeći objaviti svoju prvu kratku priču. Dobila je 40 pisama odbijenica, pa ju je prodala jednom časopisu za 100 dolara i kasnije uokvirila prvi ček, a 1990. godine, dakle četrdeset godina kasnije, potpisala je ugovor na 64 milijuna dolara s izdavačkom kućom Simon i Schuster.

'Bila sam potpuno uvjerena da ću uspjeti. Svako odbijanje dodatno me učvrstilo u tom uvjerenju i odluci da ću postići cilj', kazala je Higgins Clak za TODAY.com.

Nakon dugog niza godina i uspješne spisateljske karijere, Higgins Clark ponekad i dalje strahuje da će razočarati obožavatelje.

'Čitatelji su pametni i reći će 'nekad sam je volio, ali u zadnje vrijeme to više nije toliko kvalitetna literatura'. Uvijek morate pričati nove i 'svježe' priče. Morate biti spremni da će uvijek postojati i negativne kritike, vrlo rijetki su ih uspjeli izbjeći. Možda jedino Biblija', objasnila je.

Khaled Hosseini, autor brojnih romana među kojima je najistaknutiji svjetski bestseler 'Gonič zmajeva', koji je doživio i filmsku adaptaciju, objasnio je da je za njega pisanje oduvijek bilo 'prisila'.
Smatrao je da je profesionalno bavljenje pisanjem u rangu bivanja astronautom – gotovo nemoguća misija. Sukladno tome, snizio je do minimuma očekivanja za pronalaženje izdavača te je bio odbijen dvadesetak puta prije nego što je izdan njegov književni hit.

Hosseini savjetuje mladim piscima da se pripreme za neizbježno odbijanje, ali pod njihovim vlastitim uvjetima.

'Govorim im da se prvo sami uvjere da su dali najbolje od sebe. Neka ostave mjesta za sumnju samo za njih same. Onda mirne savjesti mogu izaći u javnost s knjigom i dati je drugima na procjenu. Moraju se suočiti s tim da ono što vrijedi za njih i što njih privlači u književnosti, možda neće korespondirati sa širokim čitateljstvom. Ako žele opstati u industriji, moraju se naoružati debelom kožom i primati udarce kritičara. Neka to iskoriste za učenje i nastave pisati.'