IZLOŽBA U MODERNOJ GALERIJI

Kako su likovni majstori doživljavali grad?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.02.2010 09:16
  • Objavljeno 26.02.2010 u 09:16
bozidar biiskupic

bozidar biiskupic

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Arbanas

U Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba 'Ikonografija grada' u hrvatskom slikarstvu u prvoj polovici 20. stoljeća

Izložba na multimedijalni način ikonografskom metodom prikazuje motiv grada u slikarstvu, crtežu, grafici, umjetničkoj fotografiji, na plakatima i filmu, te interdisciplinarno u književnosti i glazbi.

Autor izložbe je kustos te galerije Željko Marciuš, a izloženo je više od 150 artefakata najznačajnijih autora hrvatske likovne moderne od Muenchenskog kruga s početka 20. stoljeća, do socrealizma i početaka apstrakcije iz polovice 20. stoljeća, kroz koje se nižu priče o gradu.

Tu su djela antologijske vrijednosti vrhunskih likovnih majstora poput Kraljevića, Račića, Steinera, Uzelca, Trepše, Hegedušića, Postružnika, Babića i Becića, Juneka, Motike, Kopača, Šimunovića, kao i legendarne fotografije Toše Dapca. Izložbu upotpunjuju crteži, grafike i slike, rijetko izlaganih autora Filakovca, Venuccija, Makanca i drugih.

Boris Arbanas / CROPIX

Boris Arbanas / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Arbanas

Prostornu koncepciju i likovni postav izložbe potpisuje Studio Rašić.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić istaknula je kako izložba 'Ikonografija grada' u izvanrednom izboru građe kustosa Marciuša, te u atraktivnom i mnogočemu inovatorskom likovnom postavu Studija Rašić, na nov način predstavlja hrvatske umjetnike prve polovice 20. stoljeća.

Izložba svjedoči da su izloženi autori svaki na svoj način i kroz prizmu vlastitih osjećaja, paletom, kamerom, ili celuloidnom trakom uprizorili gotovo sva lica grada.

Otvarajući izložbu ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je kako je izložba ujedinila nacionalna umjetnička nastojanja po kojima se može pratiti razvitak naših gradova, od manjih do modernih urbanih središta, koji su stvorili zalog kulturne opstojnosti, ali i suvremene državne samostalnosti.

Interpretirani duh ovoga razdoblja koji je obuhvaćen izložbom, potvrđuje ne samo modernost našega slikarstva nego i počinje urbanitet gradova od Zagreba i Splita, do Osijeka i Rijeke.

Ministar Biškupić podsjetio je kako su naši slikari širili svoja kulturna obzorja, školujući se i usavšavajući u Beču, Pragu, Muenchenu, Drezdenu, Berlinu i Parizu.

Izložba svojim opsegom i značenjem svjedoči da su se naši gradovi, odnosno likovna strujanja događala usporedo s maticama modernih strujanja srednjoeuropskoga kulturnoga i umjetničkoga kruga, istaknuo je.

Izložba 'Ikonografija grada' otvorena je do 4. travnja .

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi