INTERAKTIVNA IZLOŽBA

Kako se osjećaju žrtve trgovine ljudima

18.10.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Izložba 25 fotografija na temu trgovanja ljudima otvara se u zagrebačkom 'Centru Cvjetni', izvijestio je Hrvatski Crveni križ (HCK)

U sklopu izložbe fotografija, koja se otvara u 18 sati na Trgu Petra Preradovića, bit će postavljena i interaktivna multimedijalna instalacija Damira Žižića na temu trgovanja ljudima.

Posjetitelji će biti stavljeni u poziciju svjedoka situacije u kojoj osoba spoznaje da je žrtva trgovanja ljudima, a digitalni fotoaparat zabilježit će njihove reakcije.

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima (18. listopada) HCK, uz potporu Medunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, početkom srpnja pokrenuo je višemjesečnu kampanju pod nazivom 'Red Bell – Crveno zvono'.

U suradnji s Canonom i Zborom fotoreportera Hrvatske raspisan je natječaj za fotografiju na temu trgovanja ljudima na koji je pristigla 101 fotografija 40 autora. Žiri sastavljen od fotografa Maria Romulića, Dražena Stojčića, Krasnodara Peršuna i Damira Hoyke ocijenio je pristigle fotografije te ih je 25 fotografija odabrano za izložbu.

Trgovanje ljudima jedan je od gorućih problema u svijetu koji sve više zahvaća i Hrvatsku, o kojem javnost još nije dovoljno informirana. Novi slučajevi trgovanja ljudima u Hrvatskoj pokazuju promjene u trendovima, a zbog geografskog položaja u prošlosti se naša zemlja većinom smatrala tranzitnom zemljom preko koje su se žrtve iz istočnih zemalja prevozile na zapad.

'Proširivanjem Europske unije te većom policijskom učinkovitošću kroz uspostavu novih struktura u okviru Ministarstva unutarnjih poslova taj trend se mijenja te Hrvatska od tranzitne zemlje postaje sve više zemlja podrijetla, ali i odredišta trgovine ljudima', navodi HCK.