OPRESIJA ILI SIGURNOST

Kako se osjećaju žene ispod burke?

09.07.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Za sve one koji su htjeli isprobati osjećaj nošenja burke, umjetnica Marie Rim osmislila je koncept koji se bavi iskorištavanjem kontroverznog odjevnog 'pokrivala'. U projektu 'Burka Fittings Across America' diljem 50 američkih država, svi zainteresirani mogu na nekoliko sati odjenuti burku i sudjelovati u performansu-izložbi i dokumentiranju svojih dojmova

U zadnjih nekoliko mjeseci, 34-godišnja umjetnica iz Philadelphije, inspirirala je 150 Amerikanaca da isprobaju nošenje burke, koja prekriva cijelo tijelo i ostavlja samo prorez za oči te da reflektiraju svoje reakcije.

Annie, učiteljica u osnovnoj školi iz Denvera, zabilježila je svoje impresije na stranici Marie Rim

'Na emocionalnoj razini, opresija me pogodila istog trenutka čim sam stavila burku na sebe. Biti bezoblična, potpuno prekrivena, bilo je čudno iskustvo. Predajem u školi gdje su svi uniformirani, ali ovo je bilo iznad te razine, kao osoba bila sam zaključana. Pitala sam se kako se u ovom bilo koja žena može osjećati sigurnom, čak i u ekstremno konzervativnim kulturama, kako netko može poistovjećivati taj osjećaj sa slobodom ili religijom? Iskusivši to na manje od minute, učinilo me znatiželjnijom za priče žena koje su odlučile nositi burke, za one koje su prisiljene na to, ili one koje su odrastale s tim kao društvenom normom', napisala je.

Drugi sudionik performansa opisao je da se osjećao 'izuzetno zaštićeno i sigurno tijekom nošenja'.

Sama umjetnica objasnila je da ju je za projekt potaknulo gledanje filma 'Circumstance', iransko-američke redateljice Maryam Keshavarz

'Nakon gledanja, htjela sam se poistovjetiti sa ženskim likovima. Željela sam ispitati može li ovaj umjetnički projekt inspirirati empatiju i prevladavanje kulturoloških razlika', objasnila je.