NESTALI BISER DIZAJNA

Kako je završila potraga za legendarnim mlincem MIKI

08.12.2014 u 09:17

  • +2

Mlinac MIKI

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Kod pripremanja izložbe 'Bruno Planinšek Portret dizajnera' autorice dr. sc. Jasne Galjer, koja se otvara u Tehničkom muzeju, jedan od nedostajućih i vrlo značajnih izložaka bio je mlinac za kavu tzv. MIKI, koji je dizajnirao arhitekt Planinšek

Tehnički muzej najveći broj novonabavljenih predmeta za svoj muzejski fundus dobiva donacijama, bilo da je riječ o građanima ili institucijama. Povremene izložbe prigoda su za obogaćivanje fundusa, a posjetitelji se nakon razgleda Muzeja vrlo često vraćaju sa svojim predmetima koje žele darovati.

Postoje i aktivnosti kada se za potrebe nekog projekta – izložbe, pokušava dobiti materijal koji nedostaje od samih građana. Tako je i kod izložbe 'Bruno Planinšek Portret dizajnera' autorice dr. sc. Jasne Galjer, koja se u ponedjeljak, 15. prosinca 2014. otvara u Tehničkom muzeju, jedan od nedostajućih i vrlo značajnih izložaka bio mlinac za kavu tzv. MIKI, koji je dizajnirao arhitekt Planinšek.

Autorica je putem društvenih mreža pokušala doći do izložaka među kojima je bio i MIKI.

Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja prenosi nam zanimljivu priču o putovanju mlinca za kavu do izložbe.

'Kustos muzeja Davor Fulanović za radioemisiju Hulahop (svake nedjelje dopodne na 2. programu Hrvatskog radija) dao je intervju (19. studenoga 2014.) o kućanskim aparatima pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća rabljenih kod nas. Tom je prigodom urednici i novinarki spomenute emisije gđi. Sabini Jaganjac naveo i problem manjka mlinca za kavu MIKI hrvatske proizvodnje (Elektron, odnosno Kontakt) za potrebe izložbe o Bruni Planinšeku.

Kolega Fulanović nemalo se iznenadio kada je prije tri dana dobio poštom mlinac za kavu MIKI s popratnim pismom.


Nije bila riječ o prvom modelu aparata iz 1956., već iz šezdesetih godina, ali je svejedno vrlo vrijedna donacija s predmetom u funkciji i kojim Muzej ne raspolaže. U razgovoru s donatoricom gospođom Marijom Šoltić iz Čokovca, kolega Fulanović rekonstruirao je događaj. Gospođa Šoltić slušala je radioemisiju 'Hulahop' i sjetila se da u podrumu ima takav predmet koji je svojedobno koristila. Potom je nazvala Tehnički muzej i doznala ime kustosa koji vodi zbirku Kućanstvo, spakirala mlinac i poslala ga redovitom poštom u Muzej. Bez sumnje iznimno hvalevrijedna gesta na kojoj se Tehnički muzej posebno zahvaljuje gospođi Šoltić', objasnio je Zrna.

Mlinac MIKI možete pogledati uživo od 15. prosinca na izložbi 'Bruno Planinšek - Portret dizajnera'.