IZLOŽBA U ZAGREBU

Kako je David Byrne pronašao sveto u obečašćenom

09.03.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Izložbom svestranog umjetnika Davida Byrnea, osnivača i pjevača kultnih Talking Headsa, galerija Contra u Frankopanskoj 22 (u dvorištu) otvara izložbenu sezonu. Otvaranje je izložbe u petak, 11. ožujka u 19 sati

David Byrne rođen je 1952. u Dumbartonu u Škotskoj. Studirao je na umjetničkom sveučilištu Rhode Island i Maryland. Najpoznatiji je kao osnivač i pjevač kultne i jedne od najkreativnijih grupa 70-ih Talking Heads čija je eksperimentalna glazba i alternativni rock postala mainstream. Nagrađivani je pjevač, glazbenik, skladatelj, tekstopisac. Također je glumac, osnivač diskografske kuće Luaka Bop i umjetnik.

Hrvatska publika imat će prvi put priliku vidjeti mali ali važan dio širokog dijapazona interesa koji ovaj multitalentirani i svjetski priznati umjetnik uvijek uspješno realizira.

Byrne se za fotografiju i dizajn počinje zanimati još na studiju, no tek od 90-ih počinje izlagati svoj rad koji uključuje fotografije, knjige i časopise. Kao i njegovi filmski i muzički projekti, njegova fotografija često je opisivana kao uzvišenje ili banaliziranje svakodnevice do razine umjetnosti.

Stvara ikone od svakodnevnih materijala i traži sveto u obečašćenom. Byrneove fotografije mogu se podijeliti na one koje snima na putovanjima i one koje snima u svom studiju koristeći različite mogućnosti fotografskog medija od polaroida do digitalnog procesa.

Fotografije knjiga predstavljaju umjetnikov interes u pravcu uzvišenog efekta korporativne američke prožimajuće estetike. On sravnjuje subverzivne slike i tekst motivacijske literature i oglašivačkih kampanja.

Kao i njegov imenjak David Bowie, Byrne je za života postao legenda te je svojom originalnošću osigurao vječnu slavu.