ZBIRKA ESEJA

Jurica Pavičić u Splitu promovirao 'Knjigu o jugu'

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2018 00:16
  • Objavljeno 14.12.2018 u 00:16
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

U punoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu večeras je promovirana 'Knjiga o jugu' , zbirka eseja Jurice Pavičića u kojima opisuje Dalmaciju, Jadran i Mediteran.

Kako je rekao autor knjige, radi se o zbirci u kojoj je 15-ak eseja o Dalmaciji, Jadranu, Mediteranu i antropologiji sadašnjice, pogotovo od 20. i 21. stoljeća. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran, zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke i neke od figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić.

Kako je rekao Pavičić, u knjizi je serija tekstova koji se bave hrvatskim i europskim jugom od eseja o 'trajektu, vikendicama, do renaulta 4, kao i o Radici, ženi koja je sačuvala kulinarsku tradiciju Dalmacije i Tomislavu Iviću, legendarnom i najtrofejnijem hrvatskom treneru.

Autor se godinama surađujući s dnevnim novinama bavio svojevrsnom antropologijom Jadrana. Ideju za knjigu mu je dao znanstvenik Ivo Žanić koji mu je savjetovao da sve tekstove prikupi u jednu knjigu. S tom je idejom došao u 'Profil' pa je počelo prikupljanje tekstova koji su se uklapali u taj koncept. Potom je sistematski počeo pisati tekstove za koje mu se činilo da nedostaju u takvoj knjizi, jer se ne može napraviti knjiga o jugu, a da u njoj nema nešto o nogometu.

'Jug danas živi dvije paralelne stvarnosti, jedna je ona polinezijskog turizma, ona u kojoj on mora biti još ljepši i stariji, jer je to slika koju se prezentira turistima, a druga slika je ona jednog zabačenog predgrađa Europe, tehnološki zaostalog, nedovršene modernizacije s problemima, od duga do smeća. To je jedna stvarnost u kojoj žive južni Talijani, Grci i mi i to je zapravo velikim dijelom tema ove knjige', rekao je Pavičić.

Pavičić je dodao kako je polovica tekstova u knjizi već objavljena, većinom u 'Jutarnjem listu', dio tekstova je objavljen u časopisima ili za neke specifične prilike, pa tako u knjizi postoji i tekst o  košarkaškom klubu Jugoplastici koji je izišao u monografiji, dok je četvrtina tekstova neobjavljena.  Svi su tekstovi u knjizi osuvremenjeni s obzirom da je Pavičić u njih unosio nove podatke i činjenice, stvari koje su se u međuvremenu događale, pa tako ne postoji niti jedan tekst koji je potpuno nepromijenjen izašao u knjizi.

Urednica knjige Adriana Piteša je rekla da joj se ideja o knjizi odmah svidjela zato što ona osobno jako voli kada Pavičić piše o tim temama 'jer je u tome najbolji.'

'S glavninom knjige bili smo gotovi u srpnju, no nije je htio pustiti dok ne dovrši tekst o Tomislavu Iviću i Diki Marjanović Radici', rekla je Piteša.

Srećko Jurišić, Jurica Pavičić i urednica Adriana Piteša

Srećko Jurišić, Jurica Pavičić i urednica Adriana Piteša

Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

'Knjiga o jugu' je jedna od onih knjiga koja se čeka, rekao je na promociji sveučilišni profesor Srećko Jurišić dodajući da je ta knjiga bila potrebna hrvatskoj književnoj sceni i općenito kulturi. To je knjiga koja govori o Jadranu, Dalmaciji i Mediteranu, te predjelima koji su iz hrvatske 'mainstream' kulture i politike isključeni.

'Jurica Pavičić to radi kompetentno s odličnim jezikom i velikim znanjem. Naravno, njegova je proza interesantna, provokativna i poziva na duboko promišljanje o toj temi', zaključio je Jurišić.

Jurica Pavičić je rođen 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku.  Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom 'Ovce od gipsa', po kojem je snimljen film Vinka Brešana 'Svjedoci', uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.  Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je romane 'Nedjeljni prijatelj', 'Minuta 88', 'Kuća njene majke', 'Crvenkapica', 'Žena s drugog kata', 'Crvena voda' te zbirke priča 'Patrola na cesti' i 'Brod u dvorištu'.

Izdavač knjige koja ima nešto manje od 300 stranica je Profil.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!