ODLIČJE ZA RAD

Josip Vaništa postao je vitez

22.09.2014 u 12:19

Bionic
Reading

Ugledni hrvatski slikar akademik Josip Vaništa primio je francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti u znak priznanja za svoj umjetnički rad

Odličje mu je dodijelila francuska veleposlanica Michele Boccoz u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, gdje je tom prigodom otvorena i izložba akademika Vanište Crteži, projekti, film, koja se može razgledati do 18. listopada.

Na svečanosti dodjele odličja govorio je i predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da je Akademija izuzetno ponosna što je Josip Vaništa njezin član. Podsjetio je na značajan doprinos akademika Vanište hrvatskoj likovnoj umjetnosti i kulturi općenito i rekao da se radi o posebnom umjetniku, promicatelju avangarde kojeg je teško jednoznačno opisati zbog raznovrsnosti i bogatstva njegovog opusa.

Podsjetio je da je akademik Vaništa 1959. bio jedan od osnivača umjetničke grupe Gorgona koja se zalagala za minimalizam i estetiku šutnje, kao i na činjenicu da je, osim likovnog opusa, akademik Vaništa autor i pet knjiga memoarskih i esejističkih zapisa.

O izložbi akademika Vanište, na kojoj su izloženi i njegovi poznati portreti Miroslava Krleže, govorio je akademik Tonko Maroević.

Akademik Vaništa u svibnju je proslavio 90. rođendan, a u ožujku mu je u Palači HAZU bila postavljena izložba Rukovet, s radovima nastalima u rasponu od 1944. do 2013. godine.

Zahvaljujući se veleposlanici Boccoz i Francuskoj na dodijeljenom odličju, akademik Vaništa podsjetio je na svoj prvi posjet Parizu 1952., kada je kupio knjigu koju mu je posvetio Jean Paul Sartre, u kojoj mu je autogram ostavio Pablo Picasso.

'U meni je velika želja da radim još većom žestinom, s većom istančanošću, još pročišćenije, još apsolutnije, s krajnjom idejom vrhunskog remek-djela, koje bi se sastojalo od jedne linije i praznine', zaključio je Vaništa.