TREĆI PUT U ARENI

Jose Carreras u Puli pjeva u humanitarne svrhe

22.07.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Jedan od najvećih svjetskih tenora Jose Carreras, koji će u subotu u sklopu svoje posljednje svjetske turneje "A Life in Music" nastupiti u pulskoj Areni, poručio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Puli kako je čast, užitak i privilegij nastupiti u pulskom amfiteatru.

Carrerasu, koji se nakon deset godina ponovno vraća u Pulu, na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu pridružit će se i hrvatske umjetnice, sopranistica Martina Zadro i violončelistica Ana Rucner, a pratit će ih Simfonijski orkestar riječkoga HNK. Riječ je o humanitarnom koncertu kojim će se prikupljati novac za Dječji odjelu riječkoga KBC-a i Centar za rehabilitaciju Veruda u Puli.

Koncert će se održati pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a poduprli su ga glavni sponzor Bina-Istra, gradovi Pula, Rijeka i Opatija te Istarska i Primorsko-goranska županija.

"Mislim da koncert 'A Life in Music' donosi vrlo zanimljiv program, a na repertoaru će biti arije iz opera, operete, mjuzikli i ostale pjesme. Nadam se da će se publici svidjeti naš odabir, a osobno smatram da je primjeren za Arenu i taj predivni ambijent. Nastup u prekrasnoj Areni zaista je nešto posebno, to je nevjerojatno fantastičan ambijent s izvrsnom akustikom", rekao je novinarima Jose Carreras.

Na pitanje novinara po čemu pamti prošla dva nastupa u Areni, 1998. i 2006. godine, Carreras je odgovorio kako je za njega svaki koncert poseban.

"Smatram se sretnom osobom jer radim ono što najviše volim - pjevam. Svaki koncert je za mene poseban, a prije koncerta u predivnoj Areni mogu biti malo nervozan, ali nakon prve note osjećam se izvrsno. Posebni su mi bili i koncerti s mojim kolegama Lucianom Pavarottijem i Placidom Domingom", rekao je Carreras te izrazio zadovoljstvo trećim boravkom u Puli.

Istaknuo je važnost glazbe u liječenju. Njemu samom ona je bila od velike pomoći jer djeluje iscjeljujuće, a terapija glazbom kao metoda liječenja sve je popularnija. Na pitanje je li različito pjevati u kazalištu, koncertnoj dvorani ili na otvorenome, poznati umjetnik je odgovorio kako za njega nema velike razlike.

"U kazalištu je to autentičnije jer tu je i scenografija i kostimografija, no danas je ozvučenje toliko sofisticirano da vjerno prenosi i glasove umjetnika i sam doživljaj. Na koncertima na otvorenome obično sudjeluju ljudi koji nisu baš ljubitelji koncertnih dvorana, a ovako imaju priliku uživati u kvalitetnom zvuku", istaknuo je Carreras. Najviše voli pjevati na talijanskom i španjolskom jeziku, a treći jezik koji bi odabrao bio bi ruski jer ti jezici, kao je rekao, "imaju mnogo vokala koji su vrlo ekspresivni".
Nedostaju mu nastupi "Tri tenora", a još više Luciano Pavarotti, koji je bio vodeći svjetski umjetnik i ponajprije dobar čovjek.

Na pitanje bi li mogao imenovati svojeg nasljednika, odgovorio je da je mnogo sjajnih tenora nove generacije te kako bi od njega bilo arogantno reći da je netko njegov nasljednik.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo što maestro Carreras treći put boravi u Puli te je još jedanput pozvao Puljane i goste da dođu na taj humanitarni koncert kojem je svrha prikupiti što više novca za Dječji odjel riječkoga KBC-a i Centar za rehabilitaciju Veruda iz Pule.

Organizatori koncerta potvrdili su kako je do danas prodano više od 4500 ulaznica te da će koncert trajati dva sata sa stankom od petnaestak minuta.