'DJEVOJKA S OGRLICOM'

Jedan od prvih autoportreta Fride Kahlo pojavio se nakon 60 godina

17.11.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Slika 'Djevojka s ogrlicom', jedan od prvih autoportreta meksičke slikarice Fride Kahlo skrivan od očiju javnosti 60 godina, uskoro će biti ponuđen na aukciji u Sotheby'su

Ulje na platnu naslikano 1929. pokazuje 22-godišnju Kahlo sa zlatnim naušnicama, zelenom ogrlicom i upečatljivim obrvama na prepoznatljivom čelu. Od ukupno 143 slika koje je naslikala za života, 'Djevojka s ogrlicom' (Niña con collar) ubraja se među prvih 20.

Fotografkinja Lola Álvarez Bravo, koja je dokumentirala rane radove Fride Kahlo, snimila je fotografiju ovoga platna i ona je završila u katalogiziranom arhivu legendarne umjetnice. No gdje je završilo samo umjetničko djelo te detalji vezani uz njegov nastanak, ostali su uglavnom nepoznati.

Nakon 60 godina otkako je nestalo iz javnosti, ovo opskurno djelo Fride Kahlo predvodi aukciju u Sotheby'su uz procjenu da će se prodati za između 1,5 i dva milijuna dolara.

'Slika je visjela 60 godina u jednoj kući u Kaliforniji, i to u tamnijem dijelu kuće pa su boje ostale jarke, zbog čega izgleda vrlo svježe', rekao je za Reuters voditelj latinoameričke umjetnosti u Sotheby'su Axel Stein.

Prema pisanju Reutersa, suprug Fride Kahlo Diego Rivera poklonio je 1955. sliku jednoj od umjetničinih pomoćnica, godinu dana nakon Fridine smrti. Sretna žena držala je Fridin autoportret u svom domu u kalifornijskom gradu Sunnyvale sve do sada.

Sliku će javnosti biti izložena od 19. studenog u Sotheby'sovom galerijskom prostoru u New Yorku, a aukcija će se održati 22. i 23. studenog.

'Možemo biti sigurni da je Kahlo namjerno ostavila 'Djevojku s ogrlicom' nedovršenom, jer inače je ne bi htjela fotografirati. Promišljajući o razlozima, zaključeno je da je slikajući došla do željene emocije i tu stala s radom zbog straha da bi je nastavljajući mogla izgubiti. A to nije htjela riskirati. Nadalje, ova je slika od posebnog značaja za nju, jer predstavlja polazište za njezine brojne autoportrete koje je s vremenom naslikala', navodi se u online opisu aukcijske kuće Sotheby's.

Tijekom života Frida Kahlo naslikala je oko 200 slika, crteža i skica. Od 143 njezinih slika 55 su autoportreti. Upitana zašto je naslikala toliko autoportreta, Frida je jednom rekla: 'Zato što sam ja tako često sama... jer sam subjekt kojeg znam najbolje.'