SUZDRŽANE KRITIKE

Jakov Sedlar nije iskoristio potencijal Julije Timošenko

09.08.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Predstava 'Who Wants to Kill Yulia Tymoshenko?' u režiji Jakova Sedlara se u kolovozu izvodi na festivalu Fringe u škotskom Edinburghu. Prve kritike su suzdržane, no politička potentnost tematike je ipak izazvala pozornost medija

Evgenija Timošenko, kćerka zatvorene ukrajinske političarke Julije Timošenko, u povodu drame 'Who Wants to Kill Yulia Tymoshenko?' dobila je priliku govoriti u londonskom The Timesu. U članku pod naslovom 'Drama na Fringeu nosi naše nade za pravdu' mlađa Timošenko još jednom podsjeća britansku javnost na to da je njena majka u Ukrajini zatvorena iz političkih razloga, kao i da su uvjeti u kojima mora živjeti ispod svakog nivoa. Dramu o Juliji Timošenko, koju je režirao hrvatski redatelj Jakov Sedlar prema tekstu Hrvoja Hitreca, ističe kao jedan od načina da se javnost upozna sa slučajem Timošenko, te da se 'konačno postigne njeno oslobađanje iz zatvora', rekla je Evgenija za The Times.

Stoga se i sama zaputila na premijeru 'Who Wants To Kill Yulia Tymoshenko?' u Edinburgh, gdje su je doduše dočekala dvojica prorežimskih prosvjednika, kako izvještavaju lokalni škotski mediji. No njihova je prosvjedna akcija – u kojoj su nosili transparente protiv Julije Timošenko ispred kazališta – ponajviše uspjela u skretanju pozornosti na ovu predstavu.

Naslovnu ulogu u Sedlarovoj predstavi glumi Ines Wurth, koja je ujedno i producentica ove produkcije koja zasad nije izazvala veći interes stručne kritike.

U tekstu objavljenom na blogu koji vodi kazališni obožavatelj Simon Gwynn piše kako je Timošenko 'predstavljena jednodimenzionalno' te da 'cijela drama ne ispunjava svoj veliki potencijal'. Nadalje stoji kako je 'tekst previše rogobatan i predvidljiv' te onemogućava dobroj glumačkoj ekipi da se predstavi u najboljem svjetlu. Zamjera se i to što su na sceni dva ženska lika, ali se 'rodni komentar na situaciju izbjegava', što je 'teško za povjerovati'. Konačna ocjena kazališnog blogera je 3 od 10.

Kritiku predstave donosi i portal WhatsOnStage, koji 'Who Wants to Kill Yulia Tymoshenko?' ocjenjuje s tri od pet zvjezdica. 'Premisa predstave Jakova Sedlara jest da je Julija nevina po svim optužbama te žrtva političkih spletki u Ukrajini', što rezultira 'svetačkim likom' i 'predstavom koja je začuđujuće pijetetna i statična'. Zamjera se i što predstava počinje 'jeftinim, loše vidljivim dokumentarnim filmom u kojem je Timošenko predstavljena kao međunarodna zvijezda koju hvale svi od Paola Coelha do Vaclava Havela'.