bliži se kraj

Izvedeno 90 posto građevinskih radova na zgradi Gradske knjižnice u Rijeci

09.02.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je u srijedu tijekom obilaska gradilišta buduće zgrade Gradske knjižnice u Rijeci da je je izvedeno više od 90 posto građevinskih radova

Slijedi još niz poslova, među kojima je najbitnija uspješna provedba postupka javne nabave za opremu knjižnice, rekao je Šarar, dodajući da bi, ako se sve obavi u skladu s očekivanjima, preseljenje moglo biti početkom jeseni.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da bi građevinski radovi na zgradi mogli biti dovršeni do travnja, ali je uvijek moguće produljenje rokova zbog objektivnih razloga.

Vrijednost investicije je između 13,5 i 14 milijuna eura, i to je jedna od najvećih investicija u kulturi u Hrvatskoj zahvaljujući kojoj će Rijeka dobiti najmoderniju knjižnicu u zemlji. Nakon otvorenja povezat će se s Dječjom kućom i muzejima u sklopu art-kvarta Benčić i tako će Rijeka dobiti pravu četvrt kulture, rekao je Filipović i dodao da grad u svojem središtu dobiva javnu površinu i niz objekata u kulturi.

Ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković istaknuo je da se usporedno izvode manje primjetni radovi, poput izrade novoga vizualnog identiteta te knjižnice, brige o građi, opremi 150 tisuća svezaka RFID opremom, novim sustavom signatura za beletristiku, za lakše snalaženje korisnika.

Pročelnik Šarar ocijenio je da je "u svim zgradama u sklopu art-kvarta odan hommage industrijskoj baštini", za što su zaslužni arhitekti. Djelovanje nove knjižnice bit će ogroman pomak jer je prostor u kojem djeluje, zajedno s Dječjom kućom, osam puta veći od zbrojenih dosadašnjih prostora knjižnice u središtu grada, dodao je.

Podsjetio je da je nekoliko puta mijenjan pristup gradnji te zgrade. "Nakon zagrebačkog potresa, utvrđeno je da je potrebna kvalitetnija statika, ugrađeno je 400 betonskih stupova pod zgradom, pandemija i rat u Ukrajini su produljili rok izvedbe radova, a novija događanja znatno su poskupjela čelik i otežala nabavu, što je otežalo gradnju završnih elemenata građevine, posebno nožice u kojoj su ulazni dio, dizala i sustav automatske dopreme knjiga", rekao je Šarar.

Zgrada Gradske knjižnice bit će u negdašnjem T-objektu Tvornice Rikard Benčić. Na četiri etaže korisne površine je oko 4500 metara četvornih. U prizemlju će biti odjel za mlade s glazbeno-stvaralačkim prostorom, uključujući prostorije za glazbeni editing, prostor za probe bendova i retro LP sobu. U prizemlju će biti i čitaonica dnevnog tiska te odjel za slijepe i slabovidne osobe. Na prvom katu bit će središnji odjel književnosti, a na drugome stručne literature, znanosti i publicistike s prostorima za tihi rad. Na trećem su pak prostorije za unutarnje djelovanje riječke Gradske knjižnice te računalna učionica.