odlazak u 44. godini

Iznenada preminuo glazbenik i kritičar Ante Perković

05.03.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Nakon kratke i teške bolesti u 44. godini života preminuo je poznati rock kritičar, glazbenik, novinar i publicist Ante Perković.

Kako je potvrđeno tportalu u krugu njegovih najbližih prijatelja, preminuo je svestrani novinar i glazbenik Ante Perković.

Svojim je djelima često izazivao pažnju javnosti. Proteklih godina aktivno je surađivao s Borutom Šeparovićem na predstavama Montažstroja. Krajem 2014. napisao je knjigu o pjesmama Darka Rundeka, a posebno je ponosan na svoj rad na Trećem programu Hrvatskog radija. Paralelno uz sve nabrojano, predavao je novinarstvo u edukacijskom programu udruge Kurziv, a njegov nemirni duh odveo ga je na pozornicu i kao kantautora.

Glazbenu karijeru je započeo u sastavu Djeca, da bi nakon dva objavljena albuma sa sastavom 2007. objavio svoj prvi samostalni album - 'Svi me vole dok me ne upoznaju'.

Objavio četiri knjige - biografiju sastava Pips Chips & Videoclips 'Dugi vikend u zemlji čudesa', dvije zbirke tekstova (kolumni Slijepi putnik i blogova 365)' i vodič kroz rodni grad 'Volite li Zadar?'.

Pisao je povremeno za Jutarnji list, časopise Homo volans i Nomad, a vodio je i online dnevnik na internetskom portalu monitor.hr.

Ante Perković- Zadnja cura Autor: youtube

'Živimo u vremenima u kojima je časno i pošteno bavljenje novinarskom profesijom već samo po sebi aktivizam. Ne vjerujem u ‘objektivnost’ jer ljudi nisu objekti, a svojim studentima govorim da se bore za ono što smatraju dobrim i progresivnim, ali da to čine isključivo činjenicama. Novinarstvo je najgori posao na svijetu ako ga iskreno ne obožavaš. Tako je bilo uvijek, a ova grozna neimaština i srozavanje profesije samo su tu činjenicu učinile svima vidljivom. Tragično mi je kad se sjetim da sam usred crnih devedesetih imao daleko bolje mogućnosti za rad i napredak od današnjih studenata. A tad smo mislili da grebemo po dnu', rekao je 2105. godine u intervju za Novosti.

  • +2
Ante Perković Izvor: Cropix / Autor: Nina Djurdjevic
ANTE PERKOVIĆ - ROKENROL SNOVI (OFFICIAL VIDEO) Cro Rec Cro Rec Autor: youtube

Svoj posljednji album 'Duplo dno' objavio je 2009. godine.

'Objavio sam ga na vinilu, time ostvario dječački san i valjda simbolično okončao djetinjstvo u 36., što mi se godinu potom i plastično objasnilo jer sam postao otac. I onda sam počeo puno više svirati u kazalištu i baviti se nekim drugim aspektima bivanja na sceni. U međuvremenu sam prestao biti kantautor i postao vođa orkestra. Sviramo jazz i slow jive', izjavio je također za Novosti.