VRIJEDNO 2 MILIJUNA DOLARA

Izloženo prvo Fabergeovo jaje izrađeno nakon 99 godina

24.02.2015 u 21:45

Bionic
Reading

Slavna tvrtka Faberge pokazala je prvo carsko jaje izrađeno nakon 99 godina na izložbi luksuznog nakita i satova u Dohi, glavnom gradu zaljevskog emirata bogatog plinom

Biserno jaje Faberge obloženo je s 139 bisera, 3300 dijamanata te drugim dragim kamenjem, naveo je proizvođač. Ono je prvo jaje slavnog draguljara Fabergea nakon onoga izrađenog za cara Nikolu II i naručenog za njegovu suprugu Aleksandru, nekoliko mjeseci prije nego ga je s vlasti svrgnula Oktobarska revolucija 1917. Slavna jaja izrađivana su za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917.

Fabergeova jaja su dragocjeni predmeti koje je osmislio draguljar Pierre-Karl Faberge. Najslavnija su izrađena za Aleksandra III i Nikolu II, a oni su ih poklonili suprugama za Uskrs.

Prema glasnogovornici Fabergea, Alize Morand, novo jaje bit će ponuđeno na prodaju nakon petodnevne izložbe u Dohi. Javilo se nekoliko potencijalnih kupaca, a procijenjeno je na dva milijuna dolara

Fabergeova jaja na aukcijskim prodajama postižu bitno višu od predviđene cijene. Faberge navodi da je ukupno proizvedeno 50 jaja, od kojih je 43 preživjelo boljševičku revoluciju.

Ruski car Aleksandar III poklonio je prvo takvo jaje svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1885. Njoj se poklon toliko svidio da je car nastavio s poklanjanjem skupocjenih jaja za svaki sljedeći blagdan. Tu je tradiciju nastavio njegov nasljednik Nikola II.