U VARAŽDINU

Izložene dvije slike 15-godišnjeg Miljenka Stančića

11.04.2014 u 10:01

Bionic
Reading

Varaždinski Galerijski centar predstavio je u Galeriji Miljenka Stančića dva djela ovog autora nastala 1941, kada je imao 15 godina

Riječ je o radovima iz 1941. godine, crtežu konjanika te akvarelu iz ciklusa 'Križni put', za koji se vjerovalo da je izgubljen, a koji je tada mladi Stančić izradio po narudžbi jednog varaždinskog svećenika.

Govoreći o prvi put javnosti predstavljenim Stančićevim djelima, ravnatelj Galerijskog centra Ivan Mesek istaknuo je da su djela zanimljiva jer je Stančić već s 15 godina pokazao iznimno majstorstvo i talent.

Po njegovom mišljenju, osim široj javnosti, ova su djela sigurno zanimljiva i struci, posebice akvarel, jer se u tom djelu već vide naznake karakterističnog Stančića. Mesek naglašava da je u akvarelu vidljiv način na koji će Stančić u svom opusu tretirati sjenu i svjetlo te kako će stvarati magičnu atmosferu u svojim likovnim djelima.

Predstavljena djela u privatnom su vlasništvu rodbine Miljenka Stančića, a vlasnik slika, Boris Perić, tvrdi da je jedna od njih bila izložena prije dvadesetak godina. Perić dodaje da su taj događaj mediji slabo popratili pa se ipak slaže u ocjeni da je ovo prvo službeno predstavljanje javnosti.

Mesek je rekao da o obitelji ovisi hoće li osim varaždinskog biti još koje predstavljanje tih djela u nekim drugim galerijama u Hrvatskoj.

Predstavljanjem dviju slika varaždinskog likovnog velikana ujedno je obilježen ulazak u Veliki tjedan prije blagdana Uskrsa uz koji je jedna od slika tematski i vezana, zaključio je Mesek.