'obnova'

Počeo Festival ljevice FALIŠ, na otvaranje stigli Peđa Grbin i Sabina Glasovac

07.09.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Festival alternative i ljevice Šibenik FALIŠ otvoren je izložbom autora Ivana Buvinića, Maje Šintić, Emila Jurcana i Mate Rupića u Galeriji Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' u Šibeniku u srijedu navečer

Nastavio se promocijom stripa „El Shatt zbjeg“ kroz razgovor s autoricom Helenom Klakočar čiji su članovi obitelji bili u zbjegu u El Shattu te projekcijom filma „El Shatt“ redatelja Ivana Ramljaka na tvrđavi Barone.

Izložba fotografija „Obnova“ dio je procesa obnove Spomen parka Šubićevac posvećenog Radi Konačaru koji je u početnoj fazi, a čiji je cilj skrenuti pozornost na vrijednost postojećeg stanja Spomen parka.

Jedan od autora, Mate Rupić, kazao je kako se ne radi o tipu spomenika s samo jednom skulpturom ili spomen – kosturnici posvećenu palim borcima kakva se nalazi na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

„On je s razlogom projektiran kao par da bi kasnije mogao živjeti i da bi imao neki svoj život oblikovanjem koje je, kako se pokazalo, sposobno nadživjeti različite režime“, kazao je Rupić.

  • +22
Šibenik: Izložbom Obnova otvoren 11. Fališ, festival alternative i ljevice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izložba donosi aktualno stanje u Spomen parku Šubićevac i portrete ljudi koji ga obilaze kroz objektiv fotografa Ivana Buvinića, a dio su fotografije Saveza udruženih boraca NOB-a koje je organizatorima festivala ustupio Državni arhiv u Šibeniku.

Otvorenju izložbe prisustovali su brojni Šibenčani, među njima i predsjednik SDP-a, Peđa Grbin i potpredsjednica stranke, Sabina Glasovac, koji su im se kasnije pridružili na programu na tvrđavi Barone zajedno s nekolicinom starijih Šibenčana koji su kao djeca bili u EL Shattu.

Helena Klakočar, dobitnica najvećeg francuskog priznanja za najboljeg stranog strip autora Alph- art, odrasla je s pričama o El Shattu gdje je bilo šest članova njene obitelji s majčine strane. U Šibeniku je prvog dana FALIŠ-a predstavila svoj strip „El Shatt zbjeg“ koji govori o iskustvu putovanja brodom prema El Shattu i života u zbjegu.

Kazala je da je prve priče prikupila zapravo još kao dijete dok je o njima slušala, a na ideju o stripu o El Shattu došla je 2005./2006. godine kada je više detalja o tome pitala svoju majku.

„Ona mi je rekla da nije vrijeme da to radim, da je to stvar partizana, da su komunisti to podignuli na pijedestal, da se ne smijem time baviti jer da je vrijeme HDZ-a i da ću doći na crne liste“, otkrila je Klakočar.

Nakon što je majka odbila govoriti dalje, od velike joj je pomoći bio majčin brat, ujak, ujedno i novinar Gojko Borić koji je u vrijeme bježanja u Egipat bio dijete.

Priče je nadograđivala sjećanjima drugih ljudi, podacima s interneta, a priču o El Shattu publika prve večeri FALIŠ-a nadogradila je tijekom projekcije dokumentarnog filma Ivana Ramljaka „El Shatt: nacrt za utopiju“.

FALIŠ, 11. po redu, traje do subote 9. rujna te će se narednih dana program održavati u centru Šibenika, na Maloj loži gdje se održava od prve godine.