FUTURE WAS YESTERDAY

Izložbe revolucionarnih ukrajinskih umjetnika

11.11.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Dvjema izložbama, u Galeriji Studentskog centra i Galeriji proširenih medija, predstavlja se mlada ukrajinska scena kroz djelovanje utjecajnog umjetničkog kolektiva R.E.P. (Revolucionarni eksperimentalni prostor)

Prije 10 godina u Zagrebu je organizirana izložba pod nazivom 'Future is now' koja je predstavila ključne ukrajinske umjetnike devedesetih. Kao jasna referencija na taj projekt, a u sklopu programa Linije kretanja kustosica Nataše Bodrožić iIvane Meštrov, koji istražuje umjetničke prakse u zemljama bivšeg istočnog bloka, nastala je nova izložba pod nazivom 'Future was yesterday'. Nova izložba dovodi i novu generaciju umjetnika, točnije kolektiv R.E.P. sastavljen od mladih umjetnika.


 

Kolektiv R.E.P. formirao se krajem 2004. godine, tijekom Narančaste revolucije. Njihovo djelovanje od početka obilježava snažno sudjelovanje u javnom prostoru komunikacije. Uličnim akcijama u kojima se umjetnost predstavlja kao politička stranka koja se bori za podršku građana, R.E.P. zauzima kritičke pozicije spram brzo mijenjajućeg društva u tranziciji, no i posve regenerira djelovanje umjetnika. Kolektiv, nastao zbog nedostatka podrške institucija, inzistira na samoobrazovanju i samoformiranju umjetnika, što mu dopušta potpuno preispitivanje standardnih formata umjetničkog obrazovanja.

U Galeriji proširenih medija HDLU-a kolektiv R.E.P. se predstavlja projektom Patriotizam koji čini skup grafičkih znakova u formi zidnog slikarstva. Znakovi odgovaraju određenim pojmovima koji se posjetitelju pojašnjavaju priručnim rječnikom, a umjetnicima pak dopuštaju gradnju elaboriranih vizualnih scenarija. U Galeriji PM-a tako su predstavljena dva suprotna scenarija, apokaliptični i utopistički, no njihovo konačno dekodiranje i interpretacija u osnovi su prepušteni publici. Jezikom grafičkih znakova umjetnici ciljaju na jezik univerzalne komunikacije, kojim se premošćuju uobičajene lingvističke i kulturne barijere.

Izložba je otvorena do 22. studenog, a u narednom razdoblju predstavit će se umjetničke prakse i komunitarni projekti iz Rumunjske, Ukrajine i Moldavije.