U riječkoj galeriji Jurja Klovića

Izložba Zvonimira Pliskovca: Kockice, Bubice i slična stvorenja

13.04.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Pliskovac je nedavno dobio nacionalnu nagradu Andrija Maurović za strip-stvaralaštvo za svoj rad u sedmdesetim i osamdesetim godinama u nizu publikacija, od riječkog Vala do zagrebačkog Vjesnika

Piše: Ivan Molek

U riječkoj galeriji Jurja Klovića ovih je dana otvorena izložba uvaženoga strip autora i grafičkog urednika Zvonimira Pliskovca. Ta izložba pada posve prigodno u vrijeme nakon nedavnog objavljivanja monografije o omladinskom listu Val Kada je život bio novi val što ju je priredio Edi Jurković te posebnog priznanja Pliskovcu u sklopu nacionalne nagrade što nosi istaknuto ime Andrije Maurovića za strip stvaralaštvo. Autor je, naime, bio prvi grafički urednik Vala i ujedno strip autor koji se kontinuirano pojavljivao u tome omladinskom listu krajem 70-ih i početkom 80-ih godina. Potom i u zagrebačkom Vjesniku te u nizu ljubljanskih omladinskih i studentskih glasila.

Ovaj postav izložba možda jest preuzak da bi njezinim posjetiteljima prenio koliki je sve Pliskovčev doprinos oblikovanju vizualnog identiteta omladinskog lista Val i događajima na riječkoj glazbenoj sceni te važan autor umjetničkih događaja s kraja 70-ih i početka 80-ih godina. Teško je previdjeti da se Pliskovac ne upušta u svojim strip pasicama komentirati dnevne aktualnosti, osim rijetkih iznimaka kao što su to s onodobnog političkog vrha odlučena smjena glavnog urednika Vala, Fernanda Soprana, ili preuzimanje vlasti u Poljskoj od strane vojske na čelu s generalom Jaruzelskim početkom 80-ih godina.

Posjetitelji ove izložbe ipak mogu biti bogato nagrađeni što imaju priliku vidjeti na okupu autorove Kockice i Bubice. To su stripovski likovi što se uglavnom poigravaju svojom formom, nastoje izaći iz zadanog okvira i našaliti povremeno na svoj račun. Pliskovac je svratio pozornost na sebe u vrijeme djelovanja Novog kvadrata, ali uspješno je gradio samosvojan iskaz.