HRVATSKA ANIMACIJA

Izložba 'Surogat stvarnosti' u HDLU-u

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.06.2011 14:39
  • Objavljeno 06.06.2011 u 13:56
surogat

surogat

Izvor: Promo fotografije / Autor: HDLU

Povodom pedesete godišnjice filma 'Surogat' Dušana Vukotića, u HDLU-u se otvara izložba koja propituje pojam Zagrebačke škole animiranog filma, 9. lipnja u 20 sati

Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije naziv je izložbe koja u prvi plan iznosi likovnost u animaciji, zaustavlja sliku i posvećuje se pojedinom kadru, čime se posjetiteljima omogućava uvid u brojnost likovnih tehnika i raznolikost autorskih rukopisa okupljenih pod nazivom Zagrebačka škola animiranog filma.

'Neposredni povod ove izložbe 50. je rođendan Oscarom nagrađenog 'Surogata'. Godina 1961, godina nastanka Vukotićeva remek-djela, polazna je točka kako onoga što će biti prikazano i pokazano na zidovima Hrvatskog društva likovnih umjetnika tako i onoga što je bilo predmetom našeg malog istraživanja putem', ističe kustosica Marta Kiš.

Kustosice Marta Kiš Karla Pudar postavile su izložbu koja obuhvaća posljednjih pedeset godina hrvatske animacije te omogućuje publici istraživanje samog pojma Škole, njezina trajanja i utjecaja, kao i nasljeđa. Izlaganjem skica, crteža i celova predstavljeni su brojni autori animiranih filmova, a ističu se elementi pokretnih animiranih filmova koji ponekad prolete ekranom te ih prosječno gledateljevo oko često i ne primijeti.

'Danas, više od pola stoljeća nakon osnutka fenomena poznatog kao Zagrebačka škola animiranog filma, nedvojbeno svjedočimo o njezinoj važnosti kako u međunarodnom tako i u domaćem kontekstu. Sam naziv izložbe referira se na animaciju kao vizualnu formu koja seže u sasvim imaginarnu stvarnost i otvara prostor pojedincu da je tumači po vlastitu nahođenju, ali se njime i simbolično obilježava pola stoljeća od nastanka istoimenog filma', napominje kustosica Karla Pudar.

Uz izložbu valja istaknuti i opsežan katalog u čijem su opusu tekstovi istaknutih autora poput filmskog teoretičara Nikice Gilića, muzikologinje Irene Paulus, likovnog umjetnika Krešimira Zimonića koji su pokušali ukazati na slojevitost animiranog filma kao medija te široki i neizbježni društveni kontekst koji je pomogao u njegovoj afirmaciji.

U sklopu izložbe bit će organizirane i radionice animiranog filma za odrasle i najmlađe te projekcije filmova. Radionica za najmlađe Baltazar i prijatelji održat će se u subotu, 11. lipnja i 2. srpnja pod vodstvom akademskog umjetnika Ivana Fijolića. Animirani laboratorij voditelja Draška Ivezića od 16. do 19. lipnja polaznicima će pokazati osnove animiranoga filma na najbrži mogući način, tako da će na licu mjesta namjestiti, snimiti, animirati i gledati animirane klipove. Radovi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bit će prikazani u utorak, 14. lipnja, a predstavljaju recentnu produkciju animiranih studentskih ostvarenja.

Za utorak, 28. lipnja, predviđena je projekcija prvog hrvatskog dugometražnog crtanog filma 'Čudesna šuma'.

Izložba Surogat stvarnosti – pola stoljeća hrvatske animacije bit će otvorena do 3. srpnja 2011. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi