VEZE SA ZLARINOM

Izložba posvećena Vesni Parun na njenom rodnom otoku

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 16.08.2011 14:05
  • Objavljeno 16.08.2011 u 14:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izložba proučava biografske i formativne poveznice Zlarina i Vesne Parun. Kreće od osnovne faktografije vremena i mjesta rođenja, kuća u kojima je živjela kao djevojčica te sjećanja prijateljice s kojom se igrala na trgu

U Zlarinskom se muzeju, koji je odnedavno i službeno postao dislocirana zavičajna jedinica Muzeja grada Šibenika, u utorak 16. kolovoza u 21 sat otvara izložba posvećena  pjesnikinji Vesni Parun.

Vesna Parun rođena je 1922. godine na Zlarinu. Iako je na otoku proživjela samo rano djetinjstvo, osjetilne i emocionalne senzacije zlarinskog života odredile su njezin pjesnički izraz. Snažne i neobične, njezine pjesničke slike začete su u ovom škrtom i suhom podneblju snažnih mirisa.

Izložba proučava biografske i formativne poveznice Zlarina i Vesne Parun. Kreće od osnovne faktografije vremena i mjesta rođenja, kuća u kojima je živjela kao djevojčica te sjećanja prijateljice s kojom se igrala na trgu ispred kuće, na obali mora i koja ju je bezuspješno pokušavala naučiti skoku u more. Izložba se razvija kroz slijed zapisa i stihova, fotografija i crteža upućujući posjetitelja u neprikrivene veze malog otoka brnistre i smilja i njezinih pjesničkih metafora.

Uz to ova izložba želi obnoviti veze žitelja Zlarina i pjesništva Vesne Parun. Stoga su autori izložbe zamolili Zlarinjane i prijatelje da pročitaju po jednu pjesmu po svome izboru te su tako njihovi glasovi i likovi ušli u umjetnički svijet velike pjesnikinje.

Izložbu su realizirali KUD Koralj i udruga Punta Arta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!