OD TABUA DO TABUA

Izložba posvećena kulturi pušenja uskoro u Zagrebu

01.10.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Monumentalnu izložbu posvećenu kulturi pušenja i utjecaju ovog poroka na kulturu, umjetnost, stil života pa i politiku, koja će se 7. listopada otvoriti u Gliptoteci, potpisuje tim kreativaca i stručnjaka na čelu s Igorom Zidićem i Feđom Vukićem

Izložba 'Kultura pušenja – od tabua do tabua' će prvi put u hrvatskoj povijesti na jednom mjestu 'progovoriti' o kontroverznom fenomenu pušenja i svim popratnim utjecajima te neodoljive navike na kulturu, umjetnost, dizajn, industriju i svakodnevicu općenito.

Izložba će, kroz povijesne artefakte, umjetnička djela, fotografske i video zapise, proizvode, plakate, predmete i dokumente koji su obilježili europsku i hrvatsku duhansku povijest, posjetitelje povesti na zanimljiv duhanski put, koji će otkriti kako je pušenje od rituala postalo masovni užitak te kako je - nakon izlaska iz ilegale - zauvijek ostavilo snažan pečat na naše živote.

Izložba prati duhansku povijest u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - od početka liberalizacije uživanja u duhanu, u doba cara Franje Josipa sredinom 19. stoljeća i izgradnje prvih tvornica cigara u Hrvatskoj, do sveopće popularizacije ovog poroka i suvremenih zabrana.

Charles Baudelaire

Organizatori izložbe su iz vodećih muzeja, privatnih zbirki i galerija izabrali atraktivne izloške, koji će progovoriti o minulim vremenima moćnog Austrijskog duhanskog državnog monopola; vezama ruralne i tradicijske proizvodnje duhana s luksuznim stilom života građanskih krugova; cigarama i cigaretama kao potrebi i ovisnosti, ali i kao simbolu slobodoumlja; zadimljenim salonima i ateljeima kao inspiraciji umjetnika i književnika; umjetničkim djelima koja su danas nezamisliva bez duhanskog dima, televizijskim i filmskim ostvarenja kao svjesnim i nesvjesnim promotorima pušenja, zdravstvenim posljedicama i borbi protiv pušenja te suvremenim zabranama, kao i dizajnu i marketingu, koji su proteklih desetljeća rušili granice kreativnosti, potaknuti snagom duhanske industrije i sputavani zakonskim zabranama.

Ova izložba je provokacija, ali i poziv na bolje upoznavanje vlastite kulture i prošlosti te suočavanje s vlastitim strastima, strahovima i (ne)znanjima o ovom jedinstvenom užitku i poroku suvremenog svijeta. Stoga se očekuje izniman broj posjetitelja.

Izložbu su producirale agencije Bruketa & Žinić i Millenium promocija, a uz izložbu je pripremljena i atraktivna monografija posvećena ovom fenomenu i utjecaju pušenja na različite sfere života i djelovanja, u kojoj su objavljeni tekstovi: Igora Zidića, Feđe Vukića, Bože Skoke, Inoslava Beškera, Arijane Kralj, Predraga Grubića te pokojnog Krešimira Džebe, za kojeg je malo poznato kako se u vrijeme svog publicističkog rada bavio istraživanjem duhanske povijesti u našim krajevima.