STEREOTIPI IZ DJETINJSTVA

Izložba o 'sretnim završetcima' u Galeriji SC

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2016 11:59
  • Objavljeno 28.09.2016 u 11:59
stanic_happy_endings_newsItem_width

stanic_happy_endings_newsItem_width

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SC

Multimedijalna umjetnica Marijana Stanić predstavit će na izložbi "Happy Endings", što se otvara u srijedu u zagrebačkoj Galeriji SC, audioinstalaciju kojom se poigrava frazama o sretnim završetcima u bajkama, stereotipima koji nam još u djetinjstvu određuju nedostižni ideal, dalek od stvarnih međuljuskih odnosa.

Audioinstalacija, koja je svoju prethodnu verziju imala kao audio rad u emisiji "Slika od zvuka" na Trećem programu Hrvatskoga radija, nastavak je umjetničinog rada u raznim oblicima multimedijskih instalacija.

Umjetnica koristi bajke u kojima se ultimativna sreća, koja je uslijedila nekoj velikoj borbi i mnogim i raznolikim napetostima, izražava kroz ljubavno ujedinjenje glavnih junaka u vječnosti, a pritom ju osobito intrigira kontrast vječne i nepromjenjive sreće iz svijeta mašte u odnosu na realne međuljudske odnose podložne mijeni u vremenu, ističe se u najavi izložbe.

"Intervencijom u bajku, montažnim postupcima, te stvaranjem određenog ambijenta, instalacija Happy endings pokušaj je reprogramiranja svih onih normi koje nam se kroz bajke pokušavaju usaditi", dodaje se.

Po riječima likovne kritičarke Evelin Turković, svojom intervencijom, a samim njezinim jezikom i jednostavnim montažnim postupkom, Marijana Stanić bajku, kao jednu od metoda društvenog formatiranja, subverzivno reprogramira.

"Iako bi vjerojatno bilo pretjerano tvrditi da time i potkopava sve one norme koje nam se njome pokušavaju usaditi, ona bar čini da postanemo svjesniji kako na nas djeluje bajka, a time i svi ostali obrasci društvenog normiranja kojima smo tokom života zasigurno svi podvrgnuti", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Marijana Stanić (1971., Zagreb) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te radila kao voditeljica i kustosica Galerije 90-60-90/Pogon Jedinstvo.

Umjetnički opus obuhvaća široki raspon radova, od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame do objekta i art gamea, preispitujući sliku svijeta u kojem živimo i sustava vrijednosti suvremenog društva, konzumerizam i prezentacije stvarnosti.

Od 2001. aktivno se bavi umjetničkim radim, te je izlagala na više samostalnih i skupnih izlužbi u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Njezina izložba u Galeriji SC bit će otvorena do 7. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi