GRACIS

Izložba koja slavi ulazak Hrvatske u EU

23.07.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Međunarodna izložba 'GRACIS' priređena je u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju (EU), projektirali su ju članovi udruge APA (Art Projects Association) sa sjedištem u Trstu, a cilj joj je razvoj i promicanje međunarodnih odnosa fokusiranih na očuvanju umjetničkih realnosti

Izložbu je u Zagrebu organizirao Likovni art dizajn centar LADICA, pokrovitelj izložbe je Ministarstvo obrane, a otvorena je u Galeriji 'Zvonimir'.

Na izložbi su prikazani radovi 24-ero umjetnika koji predstavljaju suvremene umjetničke scene svojih zemalja - Austrije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Slovenije.

Kako se navodi, hrvatski umjetnici izabrali su naziv izložbe - GRACIS - koje je akronim spomenutih zemalja, a povezan je i s konceptom gracioznosti.

Ističe se kako je 1. srpnja 2013. godine, kada se Hrvatska pridružila EU, veoma važan povijesno-politički događaj kojemu je 'suđeno da ostavi pozitivne posljedice na gospodarski, društveni i kulturni sektor'.

APA se pak uključila u proslavu toga povijesnog događaja za Hrvatsku time što je projektirala tu izložbu kao sastajalište između stare i nove Europe te srdačno primajući hrvatske umjetnike u EU.

Organizator dodaje da je izložba 'rendezvous' stare i nove Europe gdje 'figurativna umjetnost nadilazi različite jezične kodove i gdje germanski, latinski i slavenski korijeni zajedno prebivaju, prepoznajući bogatstvo različitih kulturnih tradicija, nadilazeći jednostavne univerzalizme kako bi stvorila nove oblike i postigla interdisciplinarnost između svjetova, realnosti, vokacija i vizija koje vidimo na početku Trećega Milenija'.

Napominje se kako izložba ne prati estetska ili stilska pravila već nudi mnoštvo različitih formalnih rezultata koji žele naglasiti da su 24 pozvana umjetnika 'uvjereni da smisao umjetnosti nije jedna ista ulica za sve, već je smisao drukčiji za svaku osobu'.

Time, ističe se, 'izložba još jednom potvrđuje kako su figurativne umjetnosti i dalje najbolji imaginativni motor i najefektivniji instrument za predstavljanje ljudskoga intelekta, sposobnosti komunikacija te vizija i znanja'.

Izložba će biti otvorena do 3. kolovoza, a nakon Zagreba, bit će postavljena u Trstu.