KOLAŽI MAŠE KOLANOVIĆ

Izložba književnice za šibenske beskućnike

01.09.2014 u 15:52

Prodajna izložba kolaža Maše Kolanović iz knjige Jamerika

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Bionic
Reading

U srijedu 3. rujna od 22.30 u šibenskom caffe baru Domald održat će se prodajna izložba kolaža Maše Kolanović iz knjige 'Jamerika' u dobrotvorne svrhe - za šibenske beskućnike

Odlazak u Sjedinjene Američke Države spisateljici je Maši Kolanović približio ne samo pojam beskućništva, već i otkrio život ljudi bez zanimanja, adrese i bilo kakvih prihoda.

Pojam nekada poznat u Hrvatskoj tek iz američkih filmova postao je u međuvremenu i dio ovdašnje stvarnosti u koju se, iako su nastali s druge strane Oceana, savršeno uklapaju i o kojoj savršeno progovaraju kolaži ove umjetnice, integralni dio njezine knjige 'Jamerika (trip)' posvećene beskućnicima svih zemalja.

Novu dimenziju izložbi daje činjenica da je uređenje prihvatilišta za beskućnike u Šibeniku izazvalo prošlog proljeća mini pobunu onih koji imaju malo, ali se groze onih što nemaju ništa.

Izložba kolaža Maše Kolanović je prodajnog karaktera, a sav prihod je namijenjen upravo prihvatilištu za beskućnike u gradu u kojem je nekada bilo nemoguće biti nezaposlen dok se neposjedovanje doma smatralo znanstvenom fantastikom.

Autoričina knjiga 'Jamerika: trip' govori o obiteljskom posjetu (a pomalo i o porodičnoj povijesti posjeta SAD-u) bratu i sinu, emigrantu iz tranzicijskog društva, u vrijeme svjetske ekonomske krize oko 2010. Ex-socijalistička obitelj tako na svom putešestviju dospije u New York (središte svjetske financijske moći), Los Angeles (središte filmske industrije), Las Vegas (središte zabave) i Grand Canyon – monumentalno prirodno bogatstvo.

Putovanje znači i izlaganje, a pripovjedačica rado upija i vraća utjecaje afroameričke ulične kulture, hip-hopa, kabarea (nastupaju i Marx i Engels i crni beskućnici!), brodvejskog mjuzikla, Hollywooda, stripa, reklama, spota... Svega što je potrebno da bi se dobila kvaliteta melting pota