OTOCI KAO TEMA

Izložba Hvar for Art spašava kulturno ljeto

06.08.2013 u 14:17

Bionic
Reading

"Hvar for Art" je međunarodno bijenale umjetnosti i 2. kolovoza je otvoreno drugo izdanje likovne manifestacije koja je značajno obogatila dosta oskudnu kulturnu ponudu grada Hvara ovog ljeta.

Izložba kojoj je zajednički nazivnik "otok" održava se i traje do 15. kolovoza na dvije važne gradske lokacije, u Arsenalu i gradskoj Loggi.

Organizatori su galerija "Hvaroom" i "Udruga Forske užonce". Još uvijek nedovršeni prostor Arsenala je za tu priliku pretvoren u atraktivan galerijski prostor u kojem su dominirale video instalacije.

Glavna izložba je u Arsenalu, a izložbu čine radovi koji su direktno ili indirektno vezani uz pojam otoka, pa su tako neki radovi stvarani na otocima poput filma "Borne by the birds" Marka Tadića koji je nastao na otoćiću ispred Helsinkija. Otvaranje je bilo izuzetno posjećeni kulturni događaj u Hvaru.

Neki su autori porijeklom s otoka te tamo i dalje rade kao Vedran Karadža, ili jednostavno nastavljaju otočku tradiciju kao što to radi Vedran Kundić sa klesanjem. Na izložbi sudjeluju i Paolo Pili sa Sardinije i Toni Meštrović sa Macaknare kraj Velog Drvenika.

U sklopu festivala u gradskoj Loggi postavljena je i samostalna izložba fotografija Jelene Remetin redateljice, inače članice francuskog društva umjetnika sa stalnom adresom u Parizu. Zatvaranje festivala je predviđeno uz perfomans Gilda Bavčevića. Festival su podržali Grad Hvar, Turistička zajednica Grada Hvara, Gradska knjižnica i čitaonica, Osnovna škola Hvar, Udruga Pjover ali i brojni hvarski ugostitelji i građani.