KRITIČARI PODIJELJENI

Izlazi knjiga crteža Sylvije Plath

09.07.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Frieda Hughes, kćerka slavne pjesnikinje Sylvije Plath, odlučila je objaviti crteže svoje majke, a luksuzno opremljena knjiga izaći će na jesen u nakladi uglednih kuća Faber & Faber u Velikoj Britaniji i Harper Collins u SAD-u

Prvi put je javnost imala priliku vidjeti crteže spisateljice i pjesnikinje Sylvije Plath (1932 – 1963) 2011. godine, kada je njih četrdeset izloženo na posebnoj izložbi u Londonu. Britanski likovni kritičari su tada imali podijeljena mišljenja, pa je tako Economist pisao da su 'u usporedbi s poezijom crteži isprazni', The Independent je zaključio da su 'crteži pristojni', dok je Guardian jedini imao riječi hvale: 'Riječ je o radovima koji su iznimno dirljivi, i to ne zato što hrane legendu, nego je mimoilaze.' Bez obzira na kritike, skoro svi crteži Sylvije Plath kupljeni su nakon zatvaranja izložbe.

Sada će likovni radovi Sylvije Plath, najpoznatije kao autorice ključnog feminističkog romana 'Stakleno zvono', biti objavljeni u knjizi koju će urediti Frieda Hughes, njena kćerka koja je crteže s bratom Nicholasom naslijedila od oca Teda Hughesa. Kada je 2009. Nicholas izvršio samoubojstvo, Frieda Hughes je odlučila javnosti učiniti dostupnim likovni rad svoje pokojne majke koja je život također okončala samoubojstvom, nakon što ju je suprug ostavio zbog druge žene.

Ipak, cijela obiteljska drama Hughesovih ne može se pronaći u crtežima Sylvije Plath, koji su nastali u drugoj polovici pedesetih, dok su Ted Hughes i Plath bili u sretnoj fazi svojeg braka. Mnogi od crteža nastali su na medenom mjesecu para u Parizu i Španjolskoj.