NAJBOLJI MLADI UMJETNICI

Izabrani su finalisti Nagrade Radoslav Putar

02.05.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Nagrada Radoslav Putar, jedina godišnja hrvatska nagrada za mlade likovne umjetnike do 35 godina, ušla je svoj 12. godišnji ciklus. Nagrada se dodjeljuje najboljem mladom umjetniku, prema procjeni peteročlanog žirija, i odvija se u dva kruga natjecanja. Provjerite tko su ovogodišnji finalisti

U prvom krugu natjecanja međunarodni žiri između prijava pristiglih na natječaj bira finalista/ice koji potom nastupaju na zajedničkoj izložbi u Galeriji Galženica, višegodišnjem partneru Nagrade Radoslav Putar, u kojoj žiri u istom sastavu izabire dobitnika/icu nagrade.

Dobitnik nagrade osvaja 6-tjedni boravak u New Yorku, u kojem mu Institut za suvremenu umjetnost, organizator i osnivač nagrade, i njujorški partneri iz mreže YVAA (Yound Visual Artsts awards) i Foundation for Development of Civil Society osiguravaju atelje u prestižnom njujorškom rezidencijalnom programu u ISCP-u (International Studio and Curatorial Center).

Poslije povratka u Zagreb dobitnik nagrade će prirediti samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost te će dobitnik/ica nagrade ili jedan od finalista sudjelovati u radu žirija iduće godine kada se bude dodjeljivala Nagrada Radoslav Putar.

Ove godine na natječaj se prijavilo 38 umjetnika, među kojima je žiri (Miran Blažek, Irena Bekić, Jon Blackwood, Željka Himbele, Tadej Pogačar) izabrao finaliste.

U prvom krugu natjecanja finalisti Nagrade Radoslav Putar 2013. su: Mihael Giba, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Hana Miletić i Dina Rončević

U dvanaestogodišnjoj povijesti Nagrade Radoslav Putar, uključujući ovogodišnje finaliste, sudjelovalo je 44 članova žirija, 51 umjetnik/ca, a dosadašnji dobitnici nagrade bili su: Tanja Dabo, Nika Radić, Igor Eškinja, Antun Božičević, Tina Gverović, Vedran Perkov, Marko Tadić, Goran Škofić i Davor Sanvincenti, Marko Marković i Miran Blažek

Izložba Finale 2013, na kojoj će biti odabran najbolji mladi umjetnik u Hrvatskoj u 2013. godini, bit će otvorena u Galeriji Galženica 6. lipnja u 20 sati.