6. - 8. svibnja

Izabrani finalisti za Rovinj Photodays 2022., festival se konačno vraća nakon dvogodišnje pauze izazvane situacijom u svijetu

12.04.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Između 2700 prijavljenih fotografija autora iz 12 zemalja i nakon intenzivnog perioda žiriranja, izabrani su finalisti natječaja za Rovinj Photodays 2022., fotografski festival koji će se održati 6. i 8. svibnja u Rovinju

Radove amaterskih i profesionalnih fotografa, uglavnom s područja regije jugoistočne Europe, birao je šesteročlani ocjenjivački sud čiji predsjednik Dejan Sluga kaže kako se po količini i kvaliteti izdvajaju prijave iz Italije.

"U pristiglim serijama autori raspravljaju i iznose aktualne teme specifične upravo za te prostore. Svaka prijava, kao i odabir finalista, stoga nudi uvid u najnovije, aktualne produkcije u području suvremene fotografije na ovim prostorima", ustvrdio je.

Objasnio je kako su u svakoj kategoriji odabrali tri rada za glavnu festivalsku izložbu, koja pokazuju kvalitetu i originalnost, kako u formalnom pristupu tako i u izboru tema.

"Pobjednik Grand Prix-a festivala bit će proglašen na završnici festivala u Rovinju, kao ukupno najbolji u svim kategorijama, posebno uzimajući u obzir autorski pristup kao osnovni kriterij", najavio je.

Među finalistima i 7 autora iz Hrvatske

Ove godine se među finalistima pozicioniralo 7 autora iz Hrvatske, 8 iz Italije (uključujući jedan duo) i po jedan autor iz Poljske, Slovenije i Srbije.

Finalisti u kategoriji Akt/tijelo su Alessio Paduano, Blaž Stantič Kobal i Adriano Cascio, arhitekture Domagoj Burilović, Arek Nizinski i Tomislav Marcijuš. U kategoriji Dokumentarne fotografije, finalisti su Francesco Rucci i Francesco Marinelli, Alessio Paduano te Matej Jurčević.

U kategoriji Moda finalisti su Rebeka Legović, Antonija Butković i Marina Bender. U kategoriji Pejzaža za glavnu nagradu borit će se Pietro Milenotti, Francesca Spedalieri i Marialuisa Cortesi, dok su u kategoriji Portreta finalisti Katarina Marković, Marco Castelli i Ivan Tomašević.

Izložba radova ovih 18 autora bit će središnja točka festivala

Izložba radova tih 18 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji se vraća nakon dvogodišnje pauze izazvane situacijom u svijetu, s programom ispunjenim izložbama, prezentacijama, predavanjem i radionicom, velikim nagradnim foto izazovom.

Nastavlja se suradnja s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koji uključuje jesensku izložbu finalista i njihovo uvrštenje u Zbirku fotografije MMSU Rijeka. Po odabiru glavnog selektora jedan će pobjednički rad biti izložen u Galeriji Photon u Beču.

Grand Prix 2022. uključuje, među ostalim, novčani iznos od 2.000 eura, samostalnu izložbu na završnici festivala u svibnju 2023. u Rovinju te samostalnu izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.