REKORDAN BROJ FILMOVA

Izabrani filmovi za 6. izdanje festivala VAFI

19.03.2015 u 20:17

Bionic
Reading

Šesti VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) ovog travnja animiranim filmom ujedinit će cijeli svijet. U sekciji Junior u službenoj konkurenciji natjecat će se 96 filmova, a u sekciji Senior njih 104

Na šesto izdanje VAFI-ja stigao je rekordan broj filmova. Pred selektorima u sekciji Junior, animatorom Vjekoslavom Živkovićem te novinarom, filmskim i strip kritičarom Božidarom Trkuljom bio je iznimno težak zadatak. Naime, VAFI Junior uključuje filmove koje su napravila djeca do 18 godina te ima tri potkategorije: Mini (do 10 godina), Midi (od 11 do 14 godina) te Maxi (od 15 do 18 godina).

Selektori su pregledali svih 336 prijavljenih filmova iz 42 zemlje svijeta, a u službenu konkurenciju odabrano je njih 96 iz 25 zemalja (79 u Mini, 184 u Midi i 73 u Maxi kategoriji). Uz filmove iz Hrvatske, Slovenije, Belgije, Tajvana i Hong-Konga po prvi puta će na varaždinskom VAFI-ju biti prikazani i filmovi djece i mladih animatora iz Gruzije, Armenije, Australije i Burkine Faso.

Najviše 3D filmova

U sekciji Senior koja je namijenjena radovima odraslih animatora, ali također podijeljena po kategorijama (Mini za gledatelje do 10 godina, Midi za gledatelje od 11 do 14 godina, Maxi za gledatelje od 15 do 18 godina) pristigla su čak 424 filma, a selektorice voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin Dubravka Kalinić Lebinec te programska direktorica festivala Sandra Malenica u konkurenciju su uvrstile 104 filma iz 29 zemalja svijeta.

'Selekcija VAFI Senior specifična je jer se izabiru filmovi koji se direktno obraćaju djeci i mladima. Ova godina specifična je po broju prijavljenih 3D filmova, a najviše se pazilo da svi segmenti filma budu na razini - priča/ideja, animacija, likovnost, pa na kraju i poruka koja ponekad dolazi i u obliku - film je umjetnost', rekla je Malenica.

Partner šestog VAFI festivala koji će se u Varaždinu održati od 21. do 26. travnja je Australija, a organizator je Filmsko-kreativni studio VANIMA.