DJELA IZ 13. STOLJEĆA

Islamisti zapalili knjižnicu s manuskriptima u Timbuktuu

28.01.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Islamistički pobunjenici su u bijegu iz Timbuktua pred francuskim i malijskim postrojbama potpalili tamošnju knjižnicu u kojoj se čuvaju tisuće neprocjenjivih manuskripata, rekao je gradonačelnik Timbuktua

'Pobunjenici su potpalili novoizgrađeni institut Ahmed Baba koji su izgradili Južnoafrikanci... to se dogodilo prije četiri dana', rekao je agenciji Reuters telefonom iz Bamaka Halle Ousmane. Informaciju je dobio od svog dužnosnika za komunikacije koji je dan ranije obišao područje južno od grada.

Ousmane nije mogao odmah reći kolika je šteta na zgradi. Francuske i malijske postrojbe u ponedjeljak uspostavljaju nadzor nad gradom.

Gradonačelnik je rekao da su islamistički pobunjenici, koji su nadzirali taj povijesni trgovački grad otkako je zauzet u od Tuarega predvođenoj pobuni 1. travnja, također zapalili njegov ured i kuću jednog parlamentarnog zastupnika.

Institut Ahmed Baba, jedna je od nekoliko knjižnica i zbirki u gradu koje sadrže osjetljive dokumente koji datiraju i iz 13. stoljeća, nazvana je po Shakespeareovom suvremeniku rođenom u Timbuktuu i u njemu se čuva 20.000 manuskripata. Neki su pohranjeni u podzemnim spremištima.

Borci islamističkog saveza uništila su i stara svetišta i mauzoleje svete umjerenim muslimanima koji štuju sufije.