ČARI 60-TIH GODINA

Irena Lukšić: 'Nebeski biciklisti'

24.12.2008 u 10:00

Bionic
Reading

Roman Irene Lukšić 'Nebeski biciklisti' predstavljen je u knjižari Booksa u Zagrebu

Roman 'Nebeski biciklisti'

O romanu je govorila profesorica francuske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ingrid Šafranek i autorica. Dijelove iz romana čitala je glumica Maja Katić, a glazbeni ugođaj osmislila je Nataša Medved.

Profesorica Šafranek istaknula je kako je književnica Lukšić osobno iskustvo stavila u jedan širi kontekst, jer se radnja romana događa u Dugoj Resi za vrijeme studentskih previranja, potkraj šezdesetih godina u zapadnoj Europi.

Opći se događaji otjelovljuju u pojedinačnom, odnosno fabuli i priči, a roman je prepoznatljiv po svojoj rodnoj perspektivi, dodala je. Ocijenila je kako je autorica 'rodno osviještena' pa su u žarištu romana 14-godišnja djevojčica Tena i njezine četiri prijateljice.

'One iz ograničene perspektive tinejdžera plošno i fenomenološki gledaju na svijet', kazala je prof. Šafranek, napomenuvši kako knjiga nije pisana kritički prema komunizmu.

Također je ocijenila da se likovi izražavaju politički korektno i s autokontrolom, što su, po mišljenju prof. Šafranek, osobine totalitarizma.

Autorica romana Irena Lukšić istaknula je kako je prof. Šafranek u romanu vidjela ono što ona kao autorica sama nije osvijestila.

Roman 'Nebeski biciklisti' objavio je zagrebački nakladnik Disput.

Književnica i prevoditeljica Irena Lukšić rođena je 1953. u Dugoj Resi. Objavila je više romana i knjiga pripovjedaka, među kojima i roman 'Konačište vlakopratnog osoblja'.