KROATIEN KREATIV

Hrvatski umjetnici i pisci gostuju u Njemačkoj

30.04.2013 u 14:54

Bionic
Reading

U sklopu programa festivala Kroatien Kreativ 2013 kojim se u Njemačkoj obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu otvorena je izložba 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' o kulturnoj baštini Istočne Slavonije te izložba osječkog fotografa Damira Rajlea 'Traženje tragova' koja istražuje prošlost i sadašnjost njemačke manjine u Hrvatskoj

Koncept izložbe 'Između Jadrana i Dunava' koja gostuje u Podunavsko-švapskom muzeju do 23. lipnja 2013. predstavila je Leni Perenčević u ime Podunavsko-švapskog muzeja pojasnivši dvojbe pred kojima su se našli kustosi izložbe kada su pokušali u dvadeset izložaka prikazati geografsku, kulturnu i povijesnu raznolikost Hrvatske iz čega je nastala ideja da se težište izložbe stavi na dosad slabo poznate dijelove Hrvatske poput Slavonije, Baranje i Srijema te njemačko-hrvatske poveznice koje se ne nalaze u turističkim vodičima.

Premda je većina izložbe posvećena istoku Hrvatske, na njoj se ipak predstavljaju i ostali dijelovi poput Zagreba kao kulturnog i političkog središta Hrvatske te hrvatska baština i priroda pod zaštitom UNESCO-a.

Osječki fotograf Damir Rajle svojim se radom savršeno se nadovezao na izložbu. Rajle, naime, već desetak godina surađuje s Podunavsko-švapskim muzejom na projektu praćenja tragova njemačke manjine na području Osijeka i ostatka Istočne Slavonije. Njegove fotografije dokumentiraju između ostalog nastambe i groblja hrvatskih Nijemaca te kroz prizmu njemačke manjine razotkrivaju slavonski duh kao koloplet utjecaja iz cijele Europe s bogatom prošlošću i kulturnom ostavštinom.

Uz glazbenu pratnju jazz dua Goran Kojić iz njemačkog Freiburga te hrvatska vina i gastronomiju, na otvaranju izložbi u Podunavsko-švapskom muzeju okupljenima se obratila i gradonačelnica Ulma, Iris Mann, koja je naglasila važnost zajedničkog rada na naglašavanju kulturnih i demokratskih vrijednosti Europe te Renata Trischler, izvršna direktorica Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj, koja je govorila o položaju njemačke manjine u Hrvatskoj i potpori države za kulturne i obrazovne projekte hrvatskih Nijemaca predstavivši tako ujedno rad svoje organizacije i mogućnosti za ostvarenje uže suradnje između Hrvatske i Njemačke.


Stanko Andrić u Ulmu

Uz izložbe u Podunavsko-švapskom muzeju u Ulmu se održavaju i gostovanja hrvatskih autora koji pišu o Slavoniji i njezinoj njemačkoj manjini, Ludwiga Bauera, Ivane Šojat-Kuči, Stanka Andrića, Delimira Rešickog te Zorana Ferića koji će čitati iz svog romana Starost koji je objavljen na njemačkom jeziku.

Na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja izložba 'Između Jadrana i Dunava' će biti postavljena u prostorima Delegacije Europske unije u Berlinu, a zatim u Osijeku, Vinkovcima te Pečuhu.