OD JESENI U POGONU

Hrvatski hram glazbe od 210 milijuna kuna

05.03.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita u Zagrebu trebala bi na jesen biti spremna za useljenje, a osigurana su i sva sredstva potrebna da bude potpuno funkcionalna, kazao je dekan te institucije Dalibor Cikojević

'Na korak smo do cilja, financijska su sredstva osigurana i sad je samo do izvođača radova da do 1. svibnja, kako stoji po zadnjem ugovoru, dovrši zgradu i pripremi je za tehnički pregled. Mi računamo da ćemo 1. listopada novu akademsku godinu početi u novoj zgradi', kazao je Cikojević.

Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, od čega je na dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Ferimporta uloženo nešto više od 120 milijuna kuna, financijski zajednički osiguravaju Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime RH, te Grad Zagreb, u omjeru 50-50.

Unatoč nizu poteškoća s kojima se od početka realizacije projekta suočava gradnja novog 'hrvatskog hrama glazbe' - došlo je do stečaja glavnog izvođača od kojega je sadašnji izvođač Nexe grupa potom preuzeo projekt, na što je izgubljeno gotovo godinu dana; zgrada je bila arhitektonski spomenik ali je uvidom u stanje njezina betonskog i čeličnog skeleta zaključeno da se mora srušiti i napraviti replika po novim standardima, a tu su i brojne druge specifičnosti projekta, delikatnost izvedbi i brojni detalji – prvotno planirani budžet nije nijednom probijen.

'Zbog svega toga, premašeni su rokovi, no planirani je budžet ostao u gabaritima u kojima je prvotno zamišljen. Već sama ta činjenica potvrđuje da je rušenje stare i gradnja nove konstrukcije čak bio i jeftiniji način', kazao je Cikojević.

Ako ne bude dodatnih komplikacija, zgrada bi u građevinskom smislu do 1. svibnja trebala biti gotova i spremna za tehnički pregled. Useljenje je planirano najesen, no samo s najnužnijom opremom. Naime, da bi zgrada bila u potpunosti funkcionalna, potrebno je opremiti je odgovarajućom audio-vizualnom opremom, scenskom tehnikom, urediti interijer te obnoviti instrumentarij.

'To uključuje gradnju velikih koncertnih orgulja kakve Zagreb zasad još nema, nabavu instrumenata svih vrsta - od klavira do harfi i udaraljki, opremanje dvorane, audio, video i tonski studiji itd.', objasnio je Cikojević. 'Imat ćemo najnužnije što moramo imati za funkcioniranje, a prebacit ćemo i dio starog instrumentarija sa sadašnjih lokacija. Glavno je da uđemo u zgradu, a oprema će onda polako dolaziti', istaknuo je.

RH i Grad osigurali su sredstva i plaćanje prema postojećim ugovorima pa, kako je novac osiguran, može se krenuti u natječaje, a neki su i u tijeku, i oprema će postupno ulaziti u zgradu, dodao je.

Zgradu je za 30 milijuna kuna kupio treći partner u projektu Grad Zagreb, koji ju je poklonio Zagrebačkom sveučilištu za potrebe Muzičke akademije. S dodatnih 50 milijuna kuna Grad financira troškove radova, što znači da će do dovršetka projekta u njega uložiti ukupno nešto više od 80 milijuna kuna.

Nova zgrada Muzičke akademije prema projektu arhitekta Milana Šosteriča iz 2004. na 12 tisuća četvornih metara raspoređenih na dvije podzemne i osam nadzemnih etaža konačno će objediniti sve odsjeke Akademije s njezinih 150 stalno zaposlenih, nekoliko desetaka vanjskih suradnika i 550 studenata, trenutno raspoređenih na četiri gradske lokacije za koje se plaćaju visoke najamnine. Preseljenje će značiti znatno smanjenje troškova, a tehnologija gradnje je takva da bi trebala jamčiti energetsku učinkovitost.

Zgrada na kojoj se 'ništa ne improvizira' bit će opremljena najnovijim tehnološkim rješenjima i u smislu opreme i u smislu gradnje, uključujući posebne sustave izolacije i sprječavanja širenja vibracija. Brojne prostorije za nastavu, individualne vježbaonice, biblioteka i čitaonica, velika dvorana sa 300 sjedala opremljena posebnim podiznim platformama koje omogućuju smanjivanje i povećavanje pozornice i prostora gledališta prema potrebama djela koje se izvodi, mala dvorana i velika vijećnica u jednome, multimedijski studio, te još niz sadržaja poput kafića, apartmana za goste Akademije, pa čak i dvoetažna podrumska garaža, dat će posve novu dimenziju zagrebačkoj Akademiji, koja će tako po razini opreme i usluge stati uz bok najistaknutijim glazbenim institucijama Europe.

'Preseljenjem ćemo konačno, nakon 90 godina podstanarstva, dobiti novu, modernu i funkcionalnu zgradu. Studentski standard će porasti i doći na europsku razinu te omogućiti kvalitetnije studiranje, studenti će imati svoje prostore, vježbaonice, profesori adekvatne učionice, i svi skupa puno više kvadrata nego što smo imali do sada', istaknuo je Cikojević.

Prema Šosteričevoj zamisli, osim ostakljenog pročelja koje će onima 'unutra' stvarati dojam prožimanja s vanjskim svijetom, jedinstvenosti lokacije i osjećaju prisustva glazbe i umjetnosti na specifičnoj lokaciji na Trgu maršala Tita – sjecištu akademske i kulturne izvrsnosti omeđenom sjedištem Zagrebačkog sveučilišta i Pravnim fakultetom, Muzejom za umjetnost i obrt (MUO), Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) i Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža – pridonijet će i skulptura 'Prizemljeno sunce' kipara Ivana Kožarića, instalacija 'Varijacija 8Y – V-92' Ivana Picelja, te 29 metara visoka skošena posrebrena Igla piramidalnog presjeka, koje će biti postavljene na platou ispred zgrade.

'Mi ćemo dobiti svoju zgradu, a Zagreb novu urbanu ikonu, simbol izvrsnosti, hram glazbe koji će Hrvatsku i doslovno uvesti u Europsku uniju, jer glazba je najbolja i najveća tekovina Europe kao civilizacijske tvorevine', poručio je Cikojević.