PET NASLOVA

Hrvatski filmovi na 71. izdanju Filmskog festivala u Locarnu

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 12.07.2018 00:00
  • Objavljeno 12.07.2018 u 00:00
Malo se sjećam tog dana

Malo se sjećam tog dana

Izvor: HAVC / Autor: HAVC

Na filmskom festivalu u Locarnu, koji se ove godine održava od 1. do 11. kolovoza, prikazat će se ukupno pet hrvatskih naslova, priopćeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra

Kratkometražni igrani film Leona Lučeva 'Malo se sjećam tog dana' imat će svjetsku premijeru, a prikazuje se u natjecateljskom programu Pardi di domani. U natjecateljskoj sekciji Cineasti del presente nalazi se i film talijansko-hrvatske koprodukcije 'Lajkaj i ti mene' (Likemeback) redatelja Leonarda Guerre Seràgnolija. Izvan konkurencije na festivalu u Švicarskom gradu Locarnu prikazuju se još tri filma nastala u koprodukciji s Hrvatskom: 'Dani ludila' Damiana Nenadića, 'Kao da je moj sin' Constanze Quatriglio te 'Chris the Swiss' redateljice Anje Kofmel.

Film 'Malo se sjećam tog dana' redatelja Leona Lučeva, nastao u produkciji tvrtke everything works, sniman je na otoku Zlarinu. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, montažerka Ivana Fumić, oblikovatelj zvuka Hrvoje Petek, skladateljica glazbe Anja Lechner, kostimografkinja Zorana Meić, scenografkinja Ivana Jelavić, a producentica Ivana Ivišić. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Radnja filma zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. Njegovo vedro raspoloženje i igra savršenog domaćina prevarit će sve osim jedne osobe koja osjeća tešku buru emocija koje ključaju u Goranu.

Malo se sjećam tog dana

Malo se sjećam tog dana

Izvor: HAVC / Autor: HAVC

'Drago mi je što sam imao vjere i hrabrosti ući u proces stvaranja filma i zahvalan sam sjajnoj ekipi koja je bila dio toga i svima koji su nas podržali. Posebno mi je drago zbog otoka Zlarina, gdje smo snimali, i svih divnih ljudi koji su prvi puta glumili i radili na filmu. Stvorili smo prostor zajedništva, ljepote stvaranja i materijaliziranja snova i sretan sam što ovaj film započinje svoje putovanje upravo na Locarno Festivalu', rekao je Lučev čiji se film natječe u sekciji Pardi di domani za titulu najboljeg kratkometražnog filma.

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Locarnu natječe se i dugometražni igrani film 'Lajkaj i ti mene' (Likemeback) redatelja Leonarda Guerra Seràgnolija, nastao u talijansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski producent je Antitalent). Film će biti prikazan u sekciji Cineasti del presente koji je posvećen redateljima u usponu, a u sklopu kojeg će se 'boriti' za nagradu Pardo d’oro. Film je snimljen u Sutivanu i na području otoka Brača, a glavnu mušku ulogu igra Goran Marković. Radnja prati tri prijateljice koje slave završetak srednje škole, ploveći jedrilicom na Jadranskom moru. Sve trenutke zabave objavljuju na društvenim mrežama, nesvjesne kako će im događaji koje time uzrokuju potpuno promijeniti živote.

Lajkaj  i ti mene

Lajkaj i ti mene

Izvor: HAVC / Autor: HAVC

U nenatjecateljskom programu Semaine de la critique prikazuje se film 'Dani ludila' redatelja Damiana Nenadića, nastao u koprodukciji Hrvatske (Restart) i Slovenije (Petra Pan Film Production). Paralelni program Semain de la critique organizira Udruga švicarskih filmskih novinara.

Film 'Kao da je moj sin' (Just like my son) talijanske redateljice Constanze Quatriglio prikazat će se u nenatjecateljskom programu u sklopu kojeg se prikazuju svjetske i međunarodne premijere etabliranih redatelja. Film je nastao u talijansko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Antitalent) te uz potporu Eurimagesa, a većinom je snimljen u Iranu. Radnja filma prati afganistanskog emigranta koji kreće u potragu za svojom majkom i izgubljenom mladošću u ratom uništenom Afganistanu. Sporednu ulogu u filmu ima Tihana Lazović.

tportal

Izvor: HAVC / Autor: HAVC

U programu Panorama Suisse, posvećenom zanimljivim i uspješnim naslovima koje su odabrale švicarske industrijske organizacije, prikazuje se 'Chris The Swiss' redateljice Anje Kofmel nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus film).

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Ove se godine festival održava od 1. do 11. kolovoza, a sve ostale informacije potražite na njegovim službenim stranicama.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!