'15 DANA AUTORA'

Hrvatska koprodukcija 'Teret' na 50. izdanju filmskog festivala u Cannesu

17.04.2018 u 17:17

Bionic
Reading

Debitantski dugometražni igrani film 'Teret' Ognjena Glavonića, nastao kao manjinska hrvatska koprodukcija, uvršten je u paralelnu selekciju '15 dana autora' filmskog festivala u Cannesu, čije se jubilarno 50. izdanje održava od 9. do 19. svibnja

'Teret' je priča o vozaču kamiona tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine, koji mora prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, a vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata. Kada završi posao, Vlada se vraća kući gdje se, pak, suočava s posljedicama svojih djela.

Sadržajno film se naslanja na nagrađivani dokumentarac 'Dubina dva' (2016.), a oba filma ne samo što se bave istom temom prikrivanih zločina, nego su svojevrsna kontemplacija o osobnoj odgovornosti uslijed tragičnih događaja.

Foršpan dokumentarnog filma 'Dubina dva' Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Po riječima redatelja, dokumentarac je nastao prije njegova igranog filma, ali tijekom istraživanja i pripremanja za 'Teret', odnosno nakon što je scenarij već bio završen.

'Scenarij je napisan na osnovi stvarnih događaja, ali dosta toga je zasnovano i na mojim sjećanjima, iskustvima i strahovima iz djetinjstva, pa i pričama, stvarima i idejama koje me danas zanimaju i opsjedaju', izjavio je Glavonić, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

U filmu glumi Leon Lučev s kojime je redatelj počeo raditi tri godine prije samog početka snimanja. 'Iskustvo, kako ono životno, tako i profesionalno, koje je on unio ne samo u svoj lik i sam film, već i na samo snimanje koje je bilo vrlo iscrpljujuće, meni kao rastrojenom debitantu ulilo je neku vrstu sigurnosti i intuitivne spoznaje da će možda ipak sve biti dobro', ustvrdio je.

  • +7
Leon Lučev Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Teret' je srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarska koprodukcija. Hrvatski koproducent je zagrebačka Kinorama.

Program "15 dana autora" održava se paralelno s festivalom u Cannesu i predstavlja nove glasove svjetskoga filma - kratkometražne, igrane i dokumentarne filmovi sa svih strana svijeta.

U Cannesu i animirani dokumentarni film 'Chris the Swiss'

Animirani dokumentarni film 'Chris the Swiss' švicarske redateljice Anje Kofmel, kojemu je hrvatski koproducent tvrtka Nukleus film, uvršten je među sedam filmova na Cannesovu Tjednu kritike.

Film govori o mladom švicarskom novinaru, ujedno i njenom rođaku, koji je ubijen u okolici Osijeka početkom devedesetih godina. Animirane sekvence tog dugometražnog filma isprepliću se sa stvarnim, dokumentarnim prizorima u kojima redateljica pokušava otkriti okolnosti njegove nikad razjašnjene smrti.

CHRIS THE SWISS - Anja Kofmel Documentary Trailer (2018) Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Film je bio kritiziran od dijela braniteljskih udruga da nedostojno tretira Domovinski rat jer ga, među ostalim, naziva građanskim.

Iako je HAVC 2015. odlučio financirati taj švicarski uradak kao hrvatsku manjinsku koprodukciju, film kod njih prošao kolaudaciju (konačno odobrenje). 'Chris the Swiss' je 2013. godine na Animafestu osvojio nagradu Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju, a 2014. je dobio i potporu Eurimagesa.