CROATIE, LA VOICI

Hrvatska karikatura u Francuskoj

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2012 17:18
  • Objavljeno 03.10.2012 u 14:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U sklopu velikog predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj održano je i predstavljanje hrvatske karikature: Hrvatsko društvo karikaturista (HDK) dogovorilo je i organiziralo izložbu u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala karikature u Saint Just le Martelu

Festival se ove godine održao 31. put. Kako je prošlogodišnji festival bio jubilarni, a tada je ujedno održano i otvaranje dviju novosagrađenih impozantnih dvorana namijenjenih prvenstveno ovom festivalu, bilo je za očekivati da će ovaj put sve biti skromnije. To se međutim nije dogodilo niti u organizacijskom smislu niti po broju posjetitelja. Tek je prisutnost samih karikaturista iz cijelog svijeta bila nešto manja u odnosu na prošlogodišnji broj od 250 autora, no još uvijek je to vjerojatno najveće okupljanje svjetskih karikaturista na jednom mjestu.

promo fotografije

promo fotografije

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska izložba kao i prisutni članovi HDK (predsjednik Davor Trgovčević, dopredsjednik Milan Lekić i član izvršnog odbora Nik Titanik) imali su hvalevrijedan tretman na festivalu, tako da je hrvatska karikatura službeno predstavljena čak dva puta tijekom prva dva dana otvaranja festivala (29. i 30. rujna). Festival traje tjedan dana i otvoren je do 7. listopada.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Sain Just le Martela (ujedno i predsjednik festivala) Gerard Vanderbroucke i predsjednik cijele regije Jean Paul Denanot. Pri tome je osim o hrvatskoj karikaturi bilo govora i o cijeloj manifestaciji predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj. Publici, ali i kolegama karikaturistima je podijeljeno 300 popratnih kataloga koji su izazvali veliko zanimanje i pohvale. Katalog sadrži 34 karikature te tekst o hrvatskoj karikaturi koji je napisao dr. sc. Frano Dulibić, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi