FILMOVI

Hrvatska avangarda i Vlado Kristl u Tateu

11.11.2014 u 09:16

Bionic
Reading

U sklopu programa posvećenog Vladi Kristlu, hrvatskom slikaru, crtaču, animatoru, scenaristu, redatelju, eksperimentatoru i likovnom pedagogu, proteklog je vikenda u londonskom muzeju Tate Modern održana projekcija njegovih filmova uz razgovor o hrvatskoj avangardnoj umjetnosti.

Uz moderiranje Georgea Clarka, kustosa programa koji cjelovito prikazuje rad tog istaknutog hrvatskog umjetnika, u razgovoru su sudjelovali predsjednik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Turković te kustosica Branka Benčić.

Uz radove Vlade Kristla, "General i resni človek" iz 1962., "Krađa dragulja" iz 1959., "Don Kihot" iz 1961., u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom 8. studenog su prikazani i radovi njegovih suvremenika iz kinoklubaškog pokreta eksperimentalnog filma, "Twist-Twist" Ante Verzottija, "Termiti" Milana Šameca, "Scusa Signorina" i "K3 ili čisto nebo bez oblaka" Mihovila Pansinija, "Prijepodne jednog fauna" Tomislava Gotovca, "Sretanja" Vladimira Peteka i "Rondo" Ivana Martinca.

Filmove i razgovor o Kristlu s velikim je interesom pratilo pedesetak posjetitelja, a nazočio je i hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Program "Vlado Kristl: Smrt publici" održava se od 7. do 16. studenog u londonskom muzeju Tate Modern, a George Clark ga je osmislio u suradnji s Maren Hobein iz Goethe Instituta London.