KRIVE POLITIKE

Houellebecq optužio Hollanda i Sarkozyja za napade u Parizu

19.11.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Francuski pisac Michel Houellebecq je oštro optužio francuske političare, od predsjednika Francoisa Hollaneda do njegova prethodnika Nicolasa Sarkozyja da su stvorili preduvjete za napade u Parizu, u članku objavljenom u četvrtak u talijanskom dnevniku Corrirere della sera.

Vlade koje su se izmijenile posljednjih 10 godina su tužno, teško i sustavno poražene u njihovom temeljnom zadatku zašitite francuskog stanovništva", napisao je Houellebecq.

"Suočeni s tim nepovjerenjem u francusku političku klasu, jedino rješenje koje nam ostaje je da se polagano uputimo prema jedinom obliku stvarne demokracije, a to je izravna demokracija", dodao je pisac.

Posebice strog prema Hollandeu i njegovom premijeru Manuelu Vallsu, Michel Houellebecq ne spominje izrijekom njihove prethodnike, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Fillona iako drži da su svi počinili brojne pogreške.

"Tko su politički vođe koji vode Francusku u apsurdne i skupe operacije čiji je glavni rezultat produbljenje kaosa najprije u Iraku i zatim u Libiji", pita se on. I tko je bio spreman isto poduzeti u Siriji, nastavlja on kritizirajući proračunske rezove u policiji.

Jedini političar koji je izbjegao njegove oštre riječi je bivši ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, za kojeg kaže da će ući u povijest jer je zahvaljujući njemu Francuska jednom izbjegla brzanje u nepotrebni rat, u Iraku 2003.

Za francuski narod Houellebecq drži da će znati izdržati i da se nije izgubio.

Pedesetdevetogodišnji autor je izazvao polemiku posljednjim romanom "Pokoravanje" u kojem opisuje islamiziranu Francusku 2022. nakon što je za predsjednika izabran šef muslimanske stranke.