BOŽIĆNE IZVEDBE

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje) slavi prvih 5 godina

18.12.2018 u 10:09

Bionic
Reading

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), od publike i kritike cijenjeni 'kazališni misterij o radiju' autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro - slavi prvih 5 godina. Četiri slavljeničke izvedbe planiraju se u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu, Basaričekova 24, neposredno prije i nakon Božića u slijedećim terminima: u subotu 22.12. u 17h , u nedjelju 23. 12. u 17h, u četvrtak 27.12. u 18:30h i zadnja u petak 28.12. u 20h

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije. I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u predstavi Hoerspiel radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

Osim Zvonimiru Bajsiću, doajenu radiofonije, HOERSPIEL je posvećen i lani preminulom članu radiofonijskog ansambla, novinaru i glazbeniku Anti Perkoviću. Osim snimke njihovih glasova, predstavu izvodi 9 glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro, a svjetlo je oblikovao Marino Frankola.