PRIČAJ MI O GORKOM

Hit roman Mani Gotovac uskoro u kazalištu

01.10.2012 u 15:46

Bionic
Reading

'Pričaj mi o Gorkom' naziv je predstave nastale prema autobiografskom romanu 'Fališ mi' autorice Mani Gotovac. Praizvedba će se održati 11. listopada u 20 sati, a premijera 12. listopada u isto vrijeme na sceni Zvonimir Rogoz HNK u Varaždinu

Kada je predstavljen njen roman 'Fališ mi' 2010. godine, prijatelji i znanci dramaturginje, teatrologinje i spisateljice Mani Gotovac konstatirali su da je djelo kao stvoreno za teatar i predlagali kazališnu adaptaciju. No Gotovac je, kako sama priznaje, kazala da joj je zauvijek dosta teatra i da to ne namjerava učiniti.

Ipak, nakon što se godinu dana kasnije našla kao članica žirija na festivalu Zlatni lav u Umagu, njenu su pažnju osvojili dvoje mladih glumaca, Hana Hegedušić i Robert Plemić, te svojim glumačkim talentom i strašću na daskama postali nadahnuće za predstavu.

'Oni su bili par. Odgovarali su njih dvoje jedan drugome, a mogli bi biti zajedno i u životu. Zamišljala sam ih kako na sceni upadaju u erotično polje gdje je teško sačuvati živu glavu. I kako godinama čeznu jedan za drugim i kada se ne vide i kada ih nema. Vidjela sam da su u žudnji, i u onim malobrojnim prizorima, baš kao i u trenucima života, kada su stvarno zajedno. Podsjećali su me na Gorkoga i mene', kazala je Gotovac.

Nakon što je objavljena njena druga knjiga 'Fališ mi, jesen, ljeto', roman je predstavljan posvuda u zemlji, a ulomke su, prema autoričinoj želji, čitali upravo Hana Hegedušić i Robert Plemić. U tom je razdoblju adaptacija romana postala izvjesna stvarnost.

Postavilo se pitanje tko će u predstavi dobiti autoričinu ulogu, za što je odabrana Lela Margitić koja će publici 'Pričati o Gorkome'.

'Zamišljala sam glumicu u godinama kao što sam ja. Glumicu koja može voljeti njihovu mladost, njihova ne/razumijevanja, ne/moć, njihovu snagu i slabost', otkrila je Gotovac.