K-HNK

Hit predstava riječkog baleta 'Plamteća voda' u varaždinskom HNK

10.03.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Nakon Bonna, Maribora, Zagreba, Šibenika, Pule, Osijeka i Herakliona na Kreti, 'Plamteća voda' Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca stiže i u Varaždin 14.03.2023.

Baletno-plesna hit predstava "Plamteća voda" ("Burning water“) glasovitog koreografa Andonisa Foniadakisa u izvedbi riječkog baletnog ansambla rasplamsat će se na pozornici varaždinskog HNK-a te donijeti svoju već prepoznatljivu vatrenu energiju, eksploziju pokreta i erupciju emocija, stoji u najavama baleta.

Predstava koja od svoje premijere ne prestaje oduševljavati i publiku i kritiku, kako u matičnoj kući tako i na brojnim domaćim i međunarodnim gostovanjima, gostuje u Varaždinu u sklopu suradnje i razmjene gostovanja Konzorcija hrvatskih narodnih kazališta – K-HNK.

Usredotočivši se u svojoj koreografiji na kontrastnu prirodu vode, izvora života i razorne sile te spajajući vodu i vatru, a i mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, Andonis Foniadakis stvara iznimno zahtjevnu koreografiju, a plesači na granici izdržljivosti pomiču vlastite granice. Njihova tijela i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu umjetničku poruku nade. Iskonski, intenzivno, nadnaravno. I ostavljaju publiku bez daha.

Plamteća voda Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fanni Tutek-Hajnal

"Plamteća voda" je na svojim inozemnim gostovanjima, "zapalila", između ostalih, i publiku u njemačkom Bonnu gdje su članice i članovi riječkog baletnog ansambla pozdravljeni stajaćim ovacijama, a jednako je bilo i na gostovanju na grčkoj Kreti. To je ujedno bila i prva predstava međunarodno poznatog koreografa Foniadakisa na njegovom rodnom otoku. Uz dramaturga i koreografa Andonisa Foniadakisa, autorski tim "Plamteće vode" čine skladatelj Julien Jean-Pascal Tarride, scenograf i oblikovatelj svjetla A. Birmpilis&CO. te kostimograf Anastasios Soforoniou (za Mesvor Consulting Ltd.).

U Varaždinu plešu članice i članovi riječkoga Baleta Tea Rušin, Ksenija Krutova, Soyoka Iwata, Maria Matarranz, Maria delver Hernandez, Marta Kanazir, Marta Voinea, Anna Zardi, Ali Tabbouch, Michele Pastorini, Nicola Prato, Valentin Chou, Jody Bet i Noa Siluvangi, dodaje se u najavi baletne predstave.