NAJBOLJA PREDSTAVA

'Hinkemann' pobjednik 24. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci

11.05.2017 u 09:02

Bionic
Reading

'Hinkemann' Ernsta Tollera, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih je najbolja predstava u cjelini 24. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, završenog u srijedu navečer, a redatelj te predstave Igor Vuk Torbica proglašen je najboljim redateljem ovogodišnjeg festivala.

U obrazloženju stručnog žirija, kojeg su činili dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, dramski glumac iz Beograda Branko Cvejić i dramski glumac iz Splita Elvis Bošnjak, stoji da drama 'Hinkemann', nastala prije sto godina, "u nadahnutoj sinergiji između glumačkog ansambla i redatelja, postaje tekst naše današnjice, problemski se fokusirajući na neuralgične točke bezdušnog kapitalizma i tragediju rata koja poput metka putuje dalje kroz vrijeme ranjavajući trajno naše živote".

Ozren Grabarić za ulogu Majstora ceremonije u ovoj predstavi je dobitnik nagrade za najboljeg glumca, a Hana Selimović je najbolja glumica, po ocjeni žirija, za ulogu u predstavi 'Ivanov' A. P. Čehova, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda. Ovoj predstavi je publika dodijelila najvišu prosječnu ocjenu, 4,66.

Najbolja mlada glumica je Agnieska Ravdo za ulogu u Čehovljevu 'Galebu' i izvedbi Gradskog kazališta Vilnius, a Predrag Ejdus je ostvario najbolju epizodnu ulogu u 'Ivanovu'. Mate Matišić je autor najboljeg dramskog teksta, 'Ljudi od voska' Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, a Tamara Obrovac glazbe za tu predstavu. Grupa Numen i Ivana Jonke su autori najbolje scenografije i to za 'Hamleta' Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. 

Nagrade za najbolju kostimografiju i dizajn svjetla nisu dodijeljene.

Na programu ovogodišnjeg festivala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci od 2. do 10. svibnja je bilo devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Litve i Rusije. Izbornik festivala je Bojan Munjin, a organizatori su HKD Teatar-Međunarodni festival malih scena Rijeka i Odjel za kulturu Grada Rijeke.