'65 GODINA IZA NAS'

HGSS fotoizložbom obilježava 65 godina djelovanja

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 18.02.2016 16:53
  • Objavljeno 18.02.2016 u 16:53
  • +4
  • +1

Izložba 'HGSS 65 godina'

Izvor: Promo fotografije / Autor: HGSS

Povodom 65 godina rada i postojanja Hrvatske gorske službe spašavanja u Galeriji Fotokluba Split (Marmontova 5) otvorit će se u četvrtak 18. veljače s početkom u 20 sati izložba fotografija '65 godina iza nas'

Planine i druga nepristupačna područja, kao i izvanredne okolnosti u kojima pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje, prostor su djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja.

Dokumentarne fotografije koje će biti predstavljene javnosti na ovoj izložbi povodom jubileja predstavljaju novije aktivnosti, rad i resurse vrijednih pripadnika HGSS-a.

HGSS je osnovan 1950. kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i do danas je prerasla u službu javnog karaktera koja se brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno 365 dana u godini. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 24 stanice HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Iza sebe imaju više od 6000 akcija spašavanja, a u mnogo navrata, često i u dramatičnim okolnostima, izravno je spašen ljudski život. To saznanje najveća je naknada za sav trud gorskih spašavatelja jer akcije potrage i spašavanja se ne naplaćuju.

Službu čine alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Služba danas broji oko 800 članova.

Izložbu će otvoriti pročelnik službe Vinko Prizmić, a može se pogledati do 29. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!