Praizvedba

Happy End (ili Putovanje kroz maštu Mašinu) optimistična mračna komična disko avantura s pjevanjem

21.04.2022 u 13:40

Bionic
Reading

Praizvedba predstave 'Happy End' (ili Putovanje kroz maštu Mašinu) Nikole Zavišića i Dore Golub održat će se u petak, 22. travnja u 20 sati u Satiričkom kazalištu Kerempuh

U središtu ove predstave suvremena je junakinja Maša, mlada ženu u ranim tridesetim godinama života, visokoobrazovana i kreativna, ali i nezaposlena i bolno usamljena. Ona je inspirirana mnogim postojećim protagonisticama pop kulture, ali i klasične književnosti; od Bridget Jones i Štefice Cvek do Carrollove Alise u zemlji čudesa, stoji u najavi.

Maša se naoko slučajnim, sasvim proizvoljnim odabirom nađe u ulozi junakinje vlastitog kazališnog putovanja, iščekujući kao njegov ishod 'sretan kraj', poslovično tipičan za žanr romantičnih komedija, ili komedija kao takvih. Kad shvati da ju je kazališna 'mašinerija za proizvodnju snova' odabrala kao protagonisticu svoje igre i/li eksperimenta, Maša se ponada da će u fikciji pronaći zasluženo mjesto koje nije našla u stvarnosti, ali i ispuniti jednu od najvećih osobnih želja – onu za istinskom romansom i doživljajem prave ljubavi.

U tom začudnom, snolikom, pa čak i idiličnom novom svijetu Maša susreće niz šarolikih likova te, što je još važnije, konačno shvaća da uopće nije tako obična, nezanimljiva i prosječna kako je o sebi prethodno mislila. Teško bi se, uostalom, i mogla požaliti kad na svojem putovanju pleše uz vedre i nostalgične zvuke italo disco glazbe i sudjeluje u prizorima iz omiljenih filmova, dok je iza svakog ugla iščekuje neko novo nadrealno iznenađenje…

U predstavi igraju Mia Anočić Valentić (Maša), Anita Matić Delić, Dražen Čuček, Josip Brakus, Josipa Anković i Ozren Opačić.

Redatelj, koscenograf i oblikovatelj svjetla je Nikola Zavišić, koji s dramaturginjom predstave Dorom Golub supotpisuje i tekst i koncept. Ovo je prva suradnja renomiranog i nagrađivanog redatelja Nikole Zavišića s kazalištem Kerempuh. Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf i autor video materijala Filip D. Mikić, autori glazbe Willem Miličević i Melita Lovričević, a koreografkinja je Anja Đurinović.