IZLOŽBA POVODOM 40. OBLJETNICE

Grupa 'Biafra' u Klovićevim dvorima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2010 11:51
  • Objavljeno 06.10.2010 u 11:51
biafra

biafra

Izvor: Promo fotografije / Autor: Klovicevi dvori

Izložba posvećena 40. obljetnici osnutka likovne grupe 'Biafra', koja se 70-ih godina prošloga stoljeća zauzimala za angažiranu hrvatsku umjetnost suprotstavljajući se tadašnjim likovnim, kulturnim i društvenim konvencijama, otvorena je u Klovićevim dvorima

Stotinjak izloženih radova - ulja, grafika i skulptura - prikazuje umjetnički prosvjed protiv birokratizirane svijesti, a kreću se u stilskom rasponu od pop-arta do nove figuracije.

Grupu su osnovali 1970., u nedovršenim prostorijama studentskog doma 'Moša Pijade', popularno zvanom Biafra, mladi kipari Branko Bunić, Stjepan Gračan, Ratko Petrić i Miro Vuco. Do 1978. članovi su se mijenjali i dopunjavali, tako da su u grupu ušli Ivan Lesiak, Zlatko Kauzlarić Atač, Rudolf Labaš, Emil Tanay, Vlado Jakelić, Stanko Jančić, Ratko Janjić te Đurđica Zanoški-Gudlin

Autorica izložbe Jasmina Bavoljak istaknula je, u prigodi otvorenja, kako je riječ o stilski i morfološki sasvim različitim umjetničkim osobnostima. Jedino što ih je povezivalo bila je pobuna, rekla je, izrazivši nadu da će izloženi radovi pokazati nedostatak jasna povijesno-umjetničkog kriterija za zajedničku poetiku grupe.

Na ovako osmišljen postav potaknula ju je, kaže, želja za edukacijom mladih generacija o radovima Biafrinih umjetnika, ali i za upoznavanjem s idejama oko kojih su se okupljali - od otpora prema apstraktnoj umjetnosti do uvjerenja da je umjetnost kritička djelatnost koja mora progovoriti o vlastitoj sredini.

Radovi su izloženi u prizemlju, podrumu i atriju Klovićevih dvora, a mogu se razgledati do 14. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!