U 110 GRADOVA

Građani uživali u Noći muzeja širom Hrvatske

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2017 14:48
  • Objavljeno 27.01.2017 u 22:45
  • +15
  • +12

Svečano otvorenje manifestacije Noć muzeja

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Noć muzeja, kulturna manifestacija koja jednom godišnje tradicionalno privlači veliki broj građana u muzeje diljem Hrvatske, otvorena je u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje održalo se na temu 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo', kojoj će sa željom da se potakne osnivanje Muzeja glazbe biti posvećeni programi niza sudionika u više od 110 gradova i mjesta.

Noć muzeja prilika je da se većem broju ljudi, s posebnim programima u svečanoj atmosferi od 18 sati do jedan sat iza ponoći, na atraktivan način predstavi inače samozatajan rad i trud muzejske struke. Ove godine u manifestaciji sudjeluje više od 230 muzeja, arhiva, knjižnica, kulturnih i obrazovnih ustanova, od kojih je većina svoje programe posvetila temi glazbe, odabranoj kako bi se istaknula važna ulogu muzeja u prikupljanju, očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i utjecaj koji su glazba i glazbenici imali kroz povijest.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući Noć muzeja rekla je kako ta manifestacija daje mogućnost da se kultura i umjetnost približe građanima. Ministrica je istaknula kako se upravo zbog te energija koju publika osjeća za umjetnost i kulturu, mora pronaći način da se one podrže, održe i promiču i izvan takvih manifestacija.

'Ovo je posebna noć za muzealce koji marljivo cijelu godinu pripremaju večerašnji program, uključuju se tematskim izložbama, radionicama, igraonicama, glazbenim slušaonicama', rekla je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora Noći muzeja. 

Dubravka Osrečki Jakelić, koja je uz Vesnu Jurić Bulatović inicijatorica i voditeljica manifestacije, smatra kako je ovogodišnja programska knjižica Noći muzeja ujedno i topografski pokazatelj tema i potencijal koji se može uzeti za polazišnu točku budućeg Muzeja glazbe.

'To je nešto što hrvatska javnost čeka dugo, ali i što je već prisutno u našoj sredini kao imaginarni muzej s mnogim zbirkama instrumenata i drugih predmeta vezanih uz glazbu', istaknula je. Hrvatska sigurno ima potencijal za jedan takav muzej jer hrvatski muzeji godinama njeguju vrijednost glazbe, dodala je.

'Noć muzeja je presedan u hrvatskom društvu, u vremenu estradizacije i spektakla, relativizaciji vrednota i sustava vrijednosti, jedna je manifestacija uspjela afirmirati prave vrijednosti i objediniti kulturu', istaknuo je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

Izrazio je zadovoljstvo što HAZU sudjeluje u ovogodišnjoj temi, osobito zato što su dva istaknuta člana Akademije, Ivan pl. Zajc i Jakov Gotovac, stvorila djela trajne vrijednosti.

Pedeset lokacija Noći muzeja samo u Zagrebu

Među dvjestotinjak lokacija diljem Hrvatske, samo u Zagrebu Noć muzeja održat će se na pedeset lokacija, od središta grada do Novog Zagreba, do kojeg se može doći i besplatnim prijevozom ZET-a. Osim stalnih i vjernim posjetiteljima manifestacije već dobro poznatih stalnih postava, muzeji su pripremili niz događanja vezanih uz glazbu, koncerata, slušaonica, glazbenih radionica.

Muzej Mimara temi je posvetio dvije prigodne izložbe 'Simfonija slika i nota' i 'Orguljska baština Hrvatske, orgulje umjetničke radionice Heferer', dok je Moderna galerija poseban naglasak stavila na glazbene motive iz stalnog postava.

Etnografski muzej uz izložbu 'Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka' donosi ples s otoka Jave i koncert javanske glazbe te ugošćuje vokalnu etno grupu "Čipkice".

Uz uobičajeno bogatu ponudu i nekoliko paralelnih izložbi, među kojima su upravo i retrospektiva Dalibora Martinisa te 'Salon de Fleurus' i 'Sfinga velegrada', Muzej suvremene umjetnosti posebnu je pozornost posvetio glazbenom programu s nastupima, među ostalim, Le Zbora i zbora umirovljenika Druga mladost.

HAZU je pripremio program u svojih šest jedinica, a na svečanom otvorenju Noći muzeja u atriju Palače ugostio je violinista maestra Oresta Shourgota koji je, uz glasovirsku pratnju Domagoja Gušćića, svirao na Guarnerijevoj violini King koja je, kao donacija slavnog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića, u vlasništvu HAZU.

Arheološki muzej privukao je mnoštvo posjetitelja, među ostalim, i novim stalnim postavom srednjovjekovne zbirke i organizira radionicu tiskanja na Gutenbergovom tiskarskom stroju, Hrvatski državni arhiv nekoliko predavanja uz projekciju filma 'Ciguli miguli', a Hrvatski prirodoslovni muzej izložbu 'Zvukovi kukaca'. U Noći muzeja tradicionalno sudjeluju obrazovne institucije - dok će studenti Muzičke akademije svojim nastupima obogatiti niz programa, FER-ovci organizirao je slušaonicu glazbe iz starih računalnih igrica, a Akademija likovnih umjetnosti predavanje "Zvuk i slika".

Mnogim građanima Noć muzeja je prigoda da besplatno razgledaju aktualne izložbe - u Klovićevim dvorima tek otvorenu retrospektivu Dimitrija Popovića, izložbu 'Orašar - najljepša božićna bajka' u Muzeju za umjetnost i obrt, te 'Ravnoteža' Antona Franza Hoegera u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika. Muzej suvremene umjetnosti donosi niz izložbi, među kojima Salon de Fleurus i Sfinga velegrada te retrospektiva Dalibora Martinisa, a otvara i jednu novu - slovačkih umjetnika Rudolfa Sikora i Juliusa Kollera.

Predah od umjetnosti i zagrijavanje od niskih temperatura posjetitelji će dobiti s pomoću zimskih slastica, čajeva i kuhanog vinam, a Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju će u skladu sa svojim usmjerenjem ponuditi - pivo. One više sportski orijentirane privući će Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, a one izumima i astronomiji Tehnički muzej 'Nikola Tesla', uz ritam swinga.

Bogata i raznolika Noć muzeja u Istri


U Puli u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca uz izložbu 'Laibach Kunst Machine' održan je koncert Kulturno-umjetničkog društva 'Matko Brajša Rašan', a u galeriji C8, uz izložbu 'Blago srednjeg vijeka - Arheološki nalazi iz Poljske', nastupili su ulični zabavljači 'Trobadorz' sa srednjovjekovnom glazbom.

Augustov hram bio je također u znaku glazbe. U sklopu programa muzejska savjetnica Kristina Mihovilić održala je predavanje s temom "Glazba i glazbala u željeznodobnoj Europi", a etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić prezentaciju replika glazbala željeznog doba. U podzemlju pulskog amfiteatra grupa 'Pacific bullets' iz Zadra održala je rock-koncert.

U Povijesnome i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba 'Lloydovi slikopisi'. Posjetitelji su mogli razgledati i sve stalne postave, a koncertom u Spomen-sobi Antonia Smareglie i predavanjem Lade Duraković te izložbom 'Svirci, kantaduri i…' i Sveučilišna knjižnica uključila u program Noći muzeja.

Buzetski Zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio zanimljive događaje. Tako je među ostalim svečano otvorena izložba 'Konstrukcija sna' Sare Pećanić, a predstavljena je i monografija '111 godina Glazbenog društva Sokol Buzet'.

Noć muzeja 2017. u pazinskom Etnografskom muzeju Istre počela je u Tvornici zvuka stvaranjem glazbe najmlađih posjetitelja te predstavljanjem on-line kataloga i otvorenjem izložbe 'Osama(e) - Život naselja do tri stanovnika u Istri'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!