FILMSKA INDUSTRIJA

Gotovo pet milijuna eura Hrvatska je povukla iz programa MEDIA

18.05.2016 u 08:45

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu svečano je obilježeno 25 godina potprograma MEDIA, koji je osnovala Europska unija s ciljem potpore europskoj audiovizualnoj industriji i iz kojega su hrvatski korisnici dosad povukli 4,9 milijuna eura bespovratnih sredstava

U 25 godina tog programa u europsku audiovizualnu industriju uloženo je više od 2,4 milijarde eura, omogućeno je profesionalno usavršavanje više od 20 tisuća producenata, redatelja i scenarista te je potpomognuta produkcija više od dvije tisuće europskih televizijskih serija i filmova, od kojih su mnogi osvojili prestižne nagrade.

Samo je ove godine u glavnoj konkurenciji Cannesa deset filmova potpomognutih kroz taj potprogram, a među njima je i hrvatska manjinska koprodukcija 'Sieranevada' Cristija Puiua, izvijestio je u utorak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA koji djeluje u sklopu HAVC-a, podsjeća da su u prvih pet godina hrvatski korisnici povukli 3,3 milijuna eura bespovratnih sredstava, a od 2014., kada su spojeni programi MEDIA i Kultura, više od 1,48 milijuna eura. U prvim rezultatima za 2016. godinu zaključno s današnjim datumom povukli su 115.600 eura. Hrvatska sudjeluje u programu od 2008. godine.

Guenther Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, ocijenio je kako je 'MEDIA postala oznaka kvalitete za europski film' i sustavno se prilagođava potrebama sektora. Najavio je da će u lipnju predstaviti jamstveni fond težak 121 milijun eura za kulturni i kreativni sektor koji će biti otvoren za audiovizualne projekte te za koji očekuju da će generirati bankovne pozajmice u iznosu većem od 600 milijuna eura.

Na konferenciji za novinare u Cannesu sudjelovali su i predsjednik festivala Pierre Lescure te redatelji Costa Gavras i Pawel Palikowski.