Ustav Republike Hrvatske

Gostovanje Satiričkog kazališta Kerempuh u Beču

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 09.10.2017 14:05
  • Objavljeno 09.10.2017 u 14:05
Predstava Ustav Republike Hrvatske

Predstava Ustav Republike Hrvatske

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent u nedjelju, 15. listopada 2017. u 20 sati gostuje jedna od najuspješnijih i najgledanijih zagrebačkih predstava recentne kazališne sezone

Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine i zasigurno jedan od najhrabrijih filmova novog milenija 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića & Rajka Grlića u režiji Rajka Grlića već mjesecima na dnevnoj razini neviđenim uspjehom puni kino dvorane. Nakon osvojene nagrade Grand Prix Amerike za najbolji film  na uglednom Montreal World Film Festivalu, nagrada na 19. Festivalu Slovenskega Filma u Portorožu i 9. LIFFE festivalu u Leskovcu svoju američku premijeru imao je u konkurenciji 31. Santa Barbara Međunarodnog Film Festivala osvojivši glavnu nagradu, 'Jeffrey C. Barbakow Award for Best International Feature Film'.

Samo nekoliko tjedana nakon ove priznate nagrade, Satiričko kazalište 'Kerempuh', 25. veljače 2017. u 20 sati izvelo je svečanu praizvedbu  predstave nastale prema tekstu 'Ustav Republike Hrvatske REPUBLIKE' Ante Tomića i Rajka Grlića. Režirao ju je Vinko Brešan uz adaptaciju i  dramaturgiju Željke Udovičić Pleština. Riječ je o hrabrom tekstu, o suvremenoj satiri koja kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje, nažalost, ne možemo smatrati nadiđenima  unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo. Radi se o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima.

Satiričko kazalište Kerempuh u sklopu ciklusa 'Kazalište bez granica' koji podrazumijeva regionalnu kulturnu razmjenu i koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije kazališta kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Novi način umrežavanja s regionalnom i  internacionalnom zajednicom podrazumijeva poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustava te prezentacije radova. Cilj nam je upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem vrhunskih kazališnih djela zagrebačkoj publici.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Satiričko kazalište Kerempuh jedno je od najzanimljivijih regionalnih kazališta u smislu tradicije, reputacije, povjerenja publike, potrebe publike za formatima komedije i satire, jakim glumačkim imenima ansambla te kvalitetom autorskih timova. Samim time otvaraju se prilike za kulturnim suradnjama u smislu gostovanja u teatrima sličnih estetika s ciljem dugoročnijeg koprodukcijskog partnerstva. U zadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti s iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Mestnog gledališča ljubljanskog, Ateljea 212, Dramskog teatra Skopje, Makedonskog narodnog teatra, Sterijinog pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, stoji u priopćenju.

Riječ je o ansambl predstavama novih snažnih autorskih poetika s nizom zapaženih glumačkih ostvarenja koje su sve redom zaštitni znak repertoara Satiričkog kazališta Kerempuh. Njihovu kvalitetu prepoznala je kritika i publika, o čemu svjedoče pozitivna stručna mišljenja i prepune kazališne dvorane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi